Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că nu vor fi deschise baze permanente în Europa de Est. În urmă cu 5 zile, același oficial anunța că este posibilă înființarea unor baze permanente NATO, la cererea Poloniei, României sau țărilor baltice.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat sceptică încă din luna iulie, față de acest proiect, conform Euractive. După ce Rusia a ocupat Crimeea, a fost evocată pentru prima dată perspectiva unei prezențe militare permanente a NATO în țările din estul Europei.
În data de 2 ilulie, secretarul general NATO a discutat cu Angela Merkel despre reacția Alianței la situația din Ucraina. Cancelarul german a afirmat că țările NATO vor aplica articolul 5, intervenind în cazul agresiunii la adresa unui membru, dar acordul NATO-Rusia trebuie menținut. În 1997, un acord NATO-Rusia a pus capăt rivalității între cele două structuri militare, stabilind că occidentul nu va deschide baze permanente în Estul Europei.
Cei 28 de șefi de stat ai țărilor NATO urmează să adopte la summitul de joi un plan de reacție (Readiness action plan — RAP), ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, arată Agerpres. România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice se simt amenințate de Rusia, scrie AFP și cer o prezență militară permanentă a NATO.
Pentru a nu supăra Rusia, Occidentul a ales o formulă de compromis: o forță de reacție rapidă, care se va deplasa în câteva zile, în caz de agresiune, în țările vizate.
Forța de reacție rapidă: restrânsă, dar capabilă să lovească puternic
"Trupele care vor constitui această forță vor fi furnizate de aliați prin rotație și efectivele ei ar putea ajunge la câteva mii, ele cuprinzând soldați din forțele terestre, aeriene și navale", a spus secretarul general Andreas Fogh Rasmussen. Ele vor putea fi desfășurate în câteva zile, ceea ce înseamnă o prezență mai vizibilă a NATO în est atât timp cât va fi necesar", conform Agerpres.
”Dar, această prezență nu înseamnă constituirea de baze permanente, a ținut Rasmussen să precizeze, întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO. În schimb, se vor constitui facilități de primire, rezerve pre-poziționate de echipamente și materiale și vor fi detașați experți în logistică, control și comandă de trupe. Va fi o forță restrânsă, dar capabilă să lovească puternic dacă se dovedește că este necesar", a susținut secretarul general al NATO.
El a adăugat că alte inițiative avute în vedere constau în modernizarea unor elemente de infrastructură națională, precum aeroporturile și porturile. De asemenea, se vor ameliora culegerea și transmiterea de informații, la fel ca și planurile defensive, și se vor desfășura mai multe aplicații militare în diferite locuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu