NATO cere investigarea informațiilor legate de neregulile la alegerile parlamentare din Georgia

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Alianța Nord-Atlantică (NATO) vrea ca informațiile despre neregulile semnalate în alegerile parlamentare din Georgia să fie investigate.

Citește și: Partidul de guvernământ pro-rus din Georgia își păstrează puterea, în ciuda aspirațiilor europene ale țării

Alianța Nord-Atlantică a cerut luni o anchetă ”aprofundată” cu privire la informațiile despre presupusele nereguli în alegerile parlamentare de sâmbătă din Georgia, care au fost câștigate de partidul de guvernământ Visul georgian, pe care opoziția îl acuză că ar fi apropiat de Kremlin, potrivit EFE.

”Misiunea internațională de observare a alegerilor a semnalat că scrutinul s-a desfășurat în Georgia în condiții inegale, ceea ce subminează încrederea publică în rezultat”, a scris purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, pe contul său de pe rețeaua de socializare X.

”Informațiile despre încălcările legate de alegeri trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate”, a adăugat ea.

”Polarizarea ridicată” a societății georgiene

Misiunea de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a subliniat duminică buna organizare, prezența ridicată la vot și diversitatea opțiunilor la alegerile legislative din Georgia, desfășurate cu o zi înainte, al căror rezultat a fost respins de opoziție, dar a denunțat ”numeroase cazuri de constrângere” asupra alegătorilor.

La conferința de presă a OSCE de la Tbilisi, șeful misiunii Pascal Allizard a recunoscut ”buna gestionare a alegerilor și informarea activă a alegătorilor”, precum și ”buna organizare” a scrutinului.

”Alegătorii au avut o mulțime de opțiuni din care să aleagă (...) dar au existat multe cazuri de constrângere. Sperăm că autoritățile alese vor rezolva aceste provocări și vor aduce țara mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus el.

Allizard, care a remarcat ”polarizarea ridicată” a societății georgiene, a menționat că a primit informații despre ”presiuni asupra alegătorilor care lucrează în instituții de stat, ceea ce ridică îndoieli cu privire la faptul că aceștia au putut vota fără să le fie teamă”.

În plus, el a constatat un ”dezechilibru în finanțarea partidelor în favoarea formațiunii de guvernământ” Visul georgian, notează Agerpres.

Șeful misiunii Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului (ODHIR), Eoghan Murphy, a remarcat, de asemenea, ”polarizarea” prezentă în Georgia.

”Toți au fost liberi să participe la campania electorală (...) dar au existat cazuri de amenințări și constrângere a angajaților instituțiilor de stat”, a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel