NATO deschide birou în Japonia, primul din Asia

Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres

NATO va deschide o reprezentanță în Japonia, marcând primul birou de legătură permanent al alianței militare în Asia.

Deschiderea unui birou NATO în Japonia a fost discutată de prim-ministrul japonez Fumio Kishida și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, când cei doi s-au întâlnit la Tokyo, la sfârșitul lunii ianuarie, conform Nikkei, citat de Taiwan News.

Se pare că ambele părți încă negociază aranjamente de finanțare pentru biroul de legătură NATO, care se va deschide la Tokyo anul viitor. Dacă Japonia ar finanța biroul, ar fi un pas important și extrem de simbolic către extinderea concentrării alianței militare din America de Nord și Europa până în Asia-Pacific.

De asemenea, Japonia s-a angajat să deschidă o misiune dedicată NATO în Belgia, pe lângă ambasada sa existentă. NATO și Japonia vor semna, de asemenea, un acord de cooperare privind securitatea cibernetică, „tehnologii emergente și perturbatoare” și combaterea dezinformării înainte de următorul summit NATO din iunie.

Stația NATO va permite alianței militare să aprofundeze cooperarea cu Japonia și alte puteri regionale precum Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, pe măsură ce influența Chinei crește. Atât Australia, cât și Noua Zeelandă s-au angajat să împărtășească informații și să coopereze mai mult în probleme de securitate regională cu Japonia în 2022, iar liderii ambelor țări au participat, de asemenea, la un summit NATO de la Madrid, în iunie 2022.

„Conceptul strategic 2022” al NATO, asemănător cu Cartea albă a alianței, a declarat intențiile de a „consolida dialogul și cooperarea cu partenerii noi și existenți din Indo-Pacific pentru a aborda provocările transregionale și interesele comune de securitate”.

În februarie, Stoltenberg a ținut un discurs în Japonia în care a spus că amenințările Chinei împotriva Taiwanului „nu au nicio justificare” și că un conflict în jurul Taiwanului ar fi în detrimentul tuturor. „Beijing-ul își construiește substanțial forțele militare, inclusiv armele nucleare, fără nicio transparență. Încearcă să-și afirme controlul asupra Mării Chinei de Sud și amenință Taiwan”, a spus el.

Stoltenberg a adăugat: „Nu privim China ca un adversar și nu căutăm confruntare cu China, de fapt, nu vedem confruntare cu nimeni. NATO este o alianță defensivă. Vom continua să ne angajăm cu China în problemele în care vedem interese comune sau potențiale comune, privind controlul armelor, schimbările climatice și alte probleme.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel