NATO, desfășurare de forțe în Marea Baltică. Secretarul general Mark Rutte anunță lansarea programului ”Baltic Sentry”

Foto cu rol ilustrativ / Captură de ecran: Video Youtube Zachary Roberts
Foto cu rol ilustrativ / Captură de ecran: Video Youtube Zachary Roberts

Va avea loc o desfășurare de forțe a NATO în Marea Baltică.

NATO își intensifică activitatea pentru a detecta și opri atacurile împotriva cablurilor subacvatice de energie și date din Marea Baltică, a declarat marți secretarul general al alianței militare, Mark Rutte.

Rutte a anunțat că NATO lansează programul ”Baltic Sentry”, care va implica „o serie de mijloace”, inclusiv fregate, avioane de patrulare maritimă și „o mică flotă de drone navale”. 

Principalii lideri ai NATO se află la Helsinki pentru a discuta despre securizarea Mării Baltice ca răspuns la o serie de acte de sabotaj asupra cablurilor de telecomunicații și de energie. Miniștrii apărării au arătat anterior cu degetul spre Rusia pentru aceste incidente.

Summitul este găzduit de președintele finlandez Alexander Stubb și de prim-ministrul estonian Kristen Michal, și include șefi de stat din Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia, precum și un înalt funcționar al Comisiei Europene.

Până în prezent, țările afectate nu au fost în măsură să atribuie în mod definitiv atacurile Moscovei - o provocare comună în cazul așa-numitelor atacuri hibride, dintre care atacurile asupra infrastructurii critice sunt un tip.

Eforturile NATO vor implica intensificarea supravegherii în zonă, a declarat Rutte, și integrarea eforturilor naționale de supraveghere ale țărilor membre pentru „detectarea completă a amenințărilor”.

Metodă de răspuns

Rutte a subliniat, de asemenea, că aplicarea legii va face parte din răspuns, după modelul răspunsului Finlandei la o întrerupere de cablu în ziua de Crăciun, în care autoritățile finlandeze au deschis o anchetă penală, au impus o interdicție de călătorie pentru șapte membri de echipaj și au urcat la bordul navei Eagle S pentru a o inspecta.

„Căpitanii navelor trebuie să înțeleagă că potențialele amenințări la adresa infrastructurii noastre vor avea consecințe, inclusiv posibila abordare, sechestrare și arestare”, a declarat Rutte.

Alianța va colabora, de asemenea, cu furnizorii de infrastructură critică, astfel încât cablurile să fie mai rezistente, a spus el. 

În ciuda sabotajelor repetate, ministrul finlandez al Afacerilor Externe, Elina Valtonen, a declarat presei locale că nu este nevoie să se invoce Articolul 4 al NATO, care declanșează discuții oficiale între aliați în cazul în care un membru își consideră amenințată integritatea sau securitatea.

Chiar înainte de anunțul de marți al NATO, activitatea militară s-a intensificat în zonă. 

Nave de război, sub comanda NATO

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat recent că Stockholmul va plasa pentru prima dată până la trei nave de război sub comanda NATO în Marea Baltică, în timp ce NATO a declarat la sfârșitul lunii decembrie că aliații își vor consolida prezența navală. Mass-media finlandeză a raportat că alianța va trimite până la 10 nave de război pentru a proteja cablurile subacvatice de sabotaj.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că marina germană va contribui cu nave, iar marina lituaniană își sporește supravegherea în zonă.

Ministrul lituanian al Apărării, Dovilė Šakalienė, a declarat pe X că noile informații din Suedia au dezvăluit „cât de aproape am fost de o situație în care toate cele trei cabluri electrice majore - NordBalt, Estlink 1 și Estlink 2 - ar putea fi deteriorate în același timp”. 

Šakalienė a declarat că a vorbit cu miniștrii Apărării din Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Țările de Jos și că toți au fost de acord că există o „nevoie urgentă” de a-și spori prezența în Marea Baltică și de a revizui legislația internațională și națională pentru a reflecta amenințarea reprezentată de războiul hibrid. 

Miniștrii Apărării din țările baltice și din Țările de Jos se întâlnesc, de asemenea, marți la Haga pentru a discuta această chestiune, a adăugat ea, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel