Preşedintele a declarat că ţara noastră încurajează creşterea prezenţei militarilor şi echipamentului militar american în România, în actualul context de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre.
„În viziunea României (...) există trei linii de acţiune esenţiale care trebuie avute în vedere în perioada imediat următoare. În primul rând, este necesară întărirea solidarităţii în interiorul NATO, inclusiv prin consolidarea relaţiei transatlantice. În NATO, relaţia transatlantică este garanţia funcţionării optime a Alianţei şi a apărării colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington”, a declarat Klaus Iohannis la seminarul "Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est - o abordare de la Bucureşti".
Parteneriatul NATO-UE
„România încurajează activităţile desfăşurate de militarii americani pe teritoriul nostru, în cadru aliat sau bilateral, şi creşterea prezenţei militarilor şi echipamentului militar american în România", a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, arătând că România sprijină şi dezvoltarea parteneriatului între NATO şi Uniunea Europeană.
„Sprijinim acest parteneriat în arii de interes comun - precum mobilitatea forţelor sau apărarea cibernetică - în baza complementarităţii şi sinergiei celor două organizaţii. În acest mod, cooperarea NATO-UE va aduce plus-valoare securităţii europene şi euro-atlantice şi va genera eficienţă instituţională", a afirmat şeful statului, arătând că pentru România NATO rămâne principalul garant al apărării colective a membrilor săi.
Solicită întărirea flancului estic
Klaus Iohannis a precizat că cea de a treia linie majoră de acţiune este asigurarea unităţii, coerenţei şi consolidării măsurilor aliate pe Flancul Estic, în cadrul posturii de descurajare şi apărare a NATO, punctând că în acest sens creşterea mobilităţii forţelor şi asigurarea forţelor de întărire sunt esenţiale pentru sporirea eficienţei aliate.
„Forward Presence” în România
Preşedintele României a mai spus că procesul de implementare a prezenţei înaintate (Forward Presence) a NATO în România şi în regiunea Mării Negre este în desfăşurare, dar că aceasta nu şi-a atins potenţialul. Şeful statului a menţionat că este nevoie de un Flanc Estic mai bine apărat, inclusiv printr-o prezenţă înaintată unitară, bazată pe o abordare integrată de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu