Mircea Geoană a afirmat că Rusia nu reprezintă o menințare militară directă la adresa NATO.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, nu vede nicio amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei și Finlandei și este încrezător că aceste țări aspirante la statutul de membru NATO vor adera la Alianță în ciuda obiecțiilor Turciei.
Finlanda și Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar se confruntă cu opoziția Turciei, care le acuză că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.
„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda se vor alătura rândurilor noastre", a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, potrivit Reuters, la Summitul pentru democrație de la Copenhaga: „Aliații au anumite preocupări. Și Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime atunci când este vorba de teroriști".
Suedia și Finlanda au condamnat terorismul și s-au arătat deschise la dialog.
Întrebat despre garanțiile de securitate oferite Suediei și Finlandei în perioada de până când vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO, Geoană a spus că nu vede niciun risc real pentru aceste țări din partea Rusiei.
„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capacitățile sau intenția, în acest moment, de a fi agresivă din punct de vedere militar împotriva acestor două țări aspirante", a spus el.
„Putem trata această perioadă cu prudență într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia", a adăugat Geoană.
Finlanda a declarat joi că intenționează să modifice legislația privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la granița sa estică cu Rusia, într-o mișcare de consolidare a pregătirii împotriva amenințărilor.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat dur răspunsul Occidentului la războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin, informează Agerpres, citând dpa.
Vorbind la Copenhaga în timpul unui la summit al organizaţiei sale, "Alianţa Democraţiilor", despre invazia rușilor asupra Ucrainei, Rasmussen a spus că "este greu de crezut ce s-a întâmplat". "De fapt, nu ar fi trebuit să fim surprinşi. Calea aleasă de Putin nu a fost niciodată una mascată. Acest lucru era clar din discursurile sale, atunci când a negat dreptul Ucrainei de a exista", a afirmat fostul secretar general al NATO.
Uciderea de disidenţi şi de oponenţi politici, precum şi propaganda politică erau de asemenea o dovadă a drumului ales de Putin şi, "mai mult decât orice, aceasta era clar de la invazia Crimeei", în 2014, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
Fostul secretar general al NATO a criticat Occidentul pentru răspunsul său insuficient de puternic la prima invazie, pentru faptul că şi-a continuat dependenţa de petrolul şi gazul rusesc. "Nu am învăţat lecţiile istoriei. Împăciuirea dictatorilor nu duce la pace", a mai afirmat Fogh Rasmussen.
Totodată, Fogh Rasmussen a îndemnat Occidentul să pună capăt imediat importurilor sale de petrol şi gaz rusesc, pentru a tăia finanţele lui Putin pentru război, şi a subliniat importanţa unei victorii ucrainene. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu