NATO schimbă strategia împotriva Rusiei. Dacă până în prezent sancțiunile impuse Rusiei au fost de ordin economic, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat că au un plan de dispunere a mii de soldați la granița de Est, adică în România, Polonia, Bulgaria și țările baltice.
Ultimul plan al NATO vrea să "lovească puternic", dacă va fi nevoie. Cei 28 de șefi de stat ai NATO urmează să se întâlnească joi și vineri, ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o amenințare directă de către țările care împart granița cu această țară- statele baltice, Polonia, România și Bulgaria.
Mii de soldati ai armatelor aerului, terestră și marinp, sprijiniți de forțe speciale, ar putea fi amplasati "în câteva zile". "Aceasta semnifică o prezență mai vizibilă a NATO în est", "atât timp cat va fi necesar", a spus Rasmussen.
Rasmussen s-a răzgândit: baza nu va fi permanentă pentru că ar contraveni Actului fondator NATO-Rusia, semnat în 1997.
"Forța va fi ușoară, dar capabilă să lovească puternic dacă se va dovedi necesar. Vom analiza de asemenea dacă este posibil să îmbunătățim infrastructurile naționale precum aeroporturile și porturile, care ar putea fi întărite", a menționat secretarul general al NATO.
Planul va garanta că "vom dispune de forțele potrivite și de echipamentele adecvate la locul potrivit și la momentul potrivit", a mai precizat secretarul general al NATO.
Ucraina se află în faţa unui "mare război" cu Rusia
Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, a scris, pe pagina sa de Facebook, că "un mare război a ajuns în casa noastră, un război cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial. Într-un asemenea război pierderile se vor calcula nu cu sutele, ci cu miile, chiar cu zecile de mii de morţi".
El a adăugat că "trebuie să organizăm urgent apărarea împotriva Rusiei, care încearcă nu doar să câştige noi poziţii în teritoriile ocupate, ci să lanseze o ofensivă asupra altor teritorii din Ucraina".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News