NATO pregătește o nouă strategie: Ce urmează pentru relațiile cu Rusia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Relațiile NATO-Rusia sunt într-un punct critic după invazia Ucrainei din 2022, iar alianța pregătește o nouă abordare ce va fi prezentată în 2025.

Citește și: Coreea de Nord acuză Coreea de Sud de lansarea unor drone cu pliante anti-regim asupra Phenianului

Miniștrii apărării din NATO urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a revizui politica de lungă durată a alianței față de Rusia, în contextul relațiilor tensionate dintre cele două părți. Această discuție vine ca răspuns la amenințarea reprezentată de Kremlin și va marca începutul unei noi strategii NATO privind Rusia, informează Politico.

După invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, relațiile NATO-Rusia au atins un punct critic. NATO a catalogat Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la securitatea Aliaților”. De cealaltă parte, Kremlinul continuă să considere extinderea NATO spre est drept un pericol existențial.

În ciuda tensiunilor, „Actul Fondator” dintre NATO și Rusia, semnat în 1997 după prăbușirea Uniunii Sovietice, rămâne în vigoare. Acest document urmărea construirea unei Europe stabile și pașnice, dar realitatea politică s-a schimbat dramatic. Consiliul NATO-Rusia, înființat după Războiul Rece pentru a coopera pe probleme de securitate, nu s-a mai întâlnit din 2022.

Un oficial guvernamental american de rang înalt a declarat că este timpul pentru o nouă strategie. „Actul Fondator și Consiliul NATO-Rusia au fost create pentru o altă eră. Acum trebuie să avem o înțelegere comună în cadrul alianței că relațiile noastre cu Rusia s-au schimbat, iar o nouă abordare este necesară”, a spus acesta.

Discuțiile de nivel inferior pe această temă au început deja de câteva luni, dar întâlnirea miniștrilor apărării va fi prima dintr-o serie de discuții oficiale la nivel înalt. NATO a planificat ca noua strategie să fie finalizată în cadrul summitului de la Haga din iunie 2025.

Totuși, nu există încă un proiect concret al noii strategii, deoarece fiecare dintre cele 32 de țări membre NATO trebuie să-și exprime punctul de vedere. În plus, există îngrijorări că o strategie prea agresivă ar putea destabiliza Rusia. De asemenea, state membre precum Ungaria și Slovacia continuă să mențină contacte cu Kremlinul, contrar poziției majorității alianței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel