NATO caută soluții prin care să trimită noi arme către Ucraina, scrie Reuters.
Liderii NATO se străduiesc să ajungă la un acord asupra unui nume pentru noul efort de coordonare a furnizării de arme și a instruirii forțelor ucrainene, reflectând sensibilitățile legate de rolul alianței în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
În contextul în care summitul NATO de la Washington urmează să înceapă săptămâna viitoare, rămâne neclar cum va fi denumit oficial acest efort. Ideea a apărut după ce miniștrii NATO au decis luna trecută ca alianța să preia mare parte din activitatea unui Grup de Contact pentru Apărarea Ucrainei condus de SUA, cunoscut și sub numele de grupul Ramstein, care a început să coordoneze ajutorul militar pentru Kiev după invazia din 2022.
Inițial, oficialii au folosit cuvântul „misiune” pentru a descrie acest nou efort, așteptat să fie sub comanda unui general NATO de trei stele cu baza în Germania, și l-au numit NMU - Misiunea NATO Ucraina. Totuși, Germania s-a opus termenului „misiune”, considerând că ar putea sugera că NATO ar trimite trupe în Ucraina, ceea ce alianța a exclus pentru a evita un conflict direct cu forțele ruse.
Ca urmare, s-a propus un nou nume: NSATU - Asistență și Instruire pentru Securitate NATO în Ucraina, pentru a clarifica ceea ce face noua inițiativă, deși nu ceea ce reprezintă ea în esență. Totuși, numele a fost considerat neatractiv și greoi de către alte țări membre.
"Toate aceste abrevieri sună amuzant și nu au impact politic”, a declarat un diplomat senior NATO. "Încă căutăm un nume adecvat”, a adăugat el, sub condiția anonimatului, cu doar câteva zile înainte de începerea summitului de la Washington.
În cadrul summitului, liderii NATO sunt așteptați să aprobe inițiativa și să decidă asupra unui nume oficial, care să reflecte claritatea și unitatea eforturilor alianței în sprijinul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci