Aliații NATO pun la îndoială dorința declarată a lui Putin de a negocia o soluție la criza din Ucraina, deoarece țara celebrează „Ziua unității”.
Statele Unite și NATO spun că Rusia continuă să mobilizeze trupe în jurul Ucrainei, în ciuda insistențelor Moscovei că acestea se retrag, punând la îndoială dorința declarată a președintelui Vladimir Putin de a negocia o soluție la criză.
În Ucraina, unde oamenii au ridicat steaguri și au cântat imnul național pentru a arăta unitatea împotriva temerilor de o invazie miercuri, guvernul a spus că un atac cibernetic care a lovit Ministerul Apărării a fost cel mai grav de acest gen pe care l-a avut țra. Guvernul a acuzat Rusia, care a negat implicarea.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale – parte dintr-o mobilizare uriașă care a fost însoțită de cereri pentru garanții de securitate ample – se retrag după exerciții în districtele militare din sud și vest, lângă Ucraina.
„Una e ceea ce spune Rusia și alta e ceea ce face Rusia. Nu am văzut nicio retragere a forțelor sale”, a spus Blinken într-un interviu la MSNBC. „Continuăm să vedem unități critice care se deplasează spre graniță, nu departe de graniță.”, a adăugat el.
Un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat că riscul unei agresiuni ruse împotriva Ucrainei va rămâne ridicat pentru restul lunii februarie și că Rusia ar putea ataca în continuare Ucraina „în esență fără avertisment, sau fără avertizare”, scrie AlJazeera.
Jens Stoltenberg a spus că mutarea trupelor și tancurilor nu reprezintă o dovadă a retragerii.
„Ceea ce vedem este că au crescut numărul de trupe, iar altele sunt pe drum. Deci, până acum, nicio de-escaladare”, a spus acesta înaintea unei reuniuni a alianței la Bruxelles.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, 57,5% dintre ucraineni spun că sunt gata să „reziste” în cazul unei posibile agresiuni a Rusiei asupra Ucrainei.
Ponderea celor care doresc să ia armele a crescut la 37,3% de la 33,3% în decembrie. În același timp, 25% din respondenți au declarat că sunt gata să participe la acțiuni de rezistență civilă (în decembrie 2021 procentajul a fost de 21,7%).
Printre alte opțiuni - 12,4% din respondenți au declarat că ar merge într-o regiune mai sigură, 7,5% - ar pleca în străinătate, 17,9% - nu ar face nimic (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu