Alianța Nord Atlantică anunță trimiterea de noi forțe în Europa de Est.
Alianța nord Atlantică a precizat că își va consolida prezența pe flancul estic.
„Aliații NATO pun forțele în așteptare și trimit nave și avioane de luptă suplimentare către flancul estic, consolidând apărarea Aliaților, pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în jurul Ucrainei.
În ultimele zile, o serie de Aliați au făcut anunțuri cu privire la implementările curente sau viitoare. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune. Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO. Statele Unite au precizat, de asemenea, că se gândesc să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Salut că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective.”, precizează cei de la NATO.
Deși „NATO este o Alianță defensivă“ Organizația mai spune:
„Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite ale Americii, sunt multinaționale și pregătite pentru luptă. Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Nu existau forțe NATO în partea de est a Alianței înainte de 2014“, se arată în comunicatul de pe site-ul NATO.
CITEȘTE ȘI - Departamentul de Stat al SUA a ordonat ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul
Marea Britanie își retrage personalul de la ambasada din Kiev, în timp ce cresc îngrijorările privind o invazie a Rusiei în Ucraina, conform The Independent. Anunțul vine după niște discuții purtate de către miniștrii britanici, la nivel înalt, despre cum o potențială invazie rusă ar afecta prețurile gazelor și al combustibilului, în Europa.
Și oficialii SUA au cerut rudelor angajaților ambasadei să părăsească Ucraina. Diplomaților americani li se permite să părăsească țara, dacă doresc - cu toate acestea, încă nu a fost dat în ordin. De cealaltă parte, președintele american Joe Biden se gândește să trimită trupe pe frontul estic (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News