NATO va răspunde provocării, dacă deteriorarea gazoductului din Marea Baltică a fost intenționată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

NATO va discuta despre daunele produse la o conductă de gaz și la un cablu de date care leagă statele membre Finlanda și Estonia și va adopta o "reacție hotărâtă" dacă se dovedește că a avut loc un atac intenționat, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Daunele produse la conducta Balticconnector și la cablul de telecomunicații au fost confirmate marți, după ce una dintre cele două companii care operează conducta, Gasgrid din Finlanda, a observat o scădere a presiunii și o posibilă scurgere duminică noapte, în timpul unei furtuni.

Helsinki a transmis că daunele au fost, probabil, cauzate de "activități externe". Acest lucru a generat îngrijorări cu privire la securitatea energetică regională și a determinat creșterea prețurilor la gaze.

"Lucrul important acum este să stabilim ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat," a spus Stoltenberg în fața jurnaliștilor la Bruxelles, înainte de o întâlnire a alianței militare.

"Dacă se dovedește că a fost un atac intenționat asupra infrastructurii NATO, acesta va fi, desigur, un lucru serios, dar va fi întâmpinat cu o reacție unită și hotărâtă din partea NATO."

Biroul Național de Investigații din Finlanda a declarat că a găsit "urme externe" pe fundul mării, lângă conducta deteriorată, și că analizează mișcările navelor în zonă în momentul ruperii.

"Ne concentrăm acum pe investigația tehnică a locului de deteriorare a conductei și examinăm fundul mării la locul incidentului," a spus șeful biroului, Robin Lardot, în fața jurnaliștilor miercuri.

Risto Lohi, șeful investigațiilor biroului, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu poate exclude deteriorarea cauzată de ancora unei nave și a adăugat: "În acest moment, pare că daunele au fost cauzate de forța mecanică, nu de o explozie."

Conducta traversează Golful Finlandei, între Inkoo în Finlanda și Paldiski în Estonia, în partea din Marea Baltică care se întinde către est în apele rusești și se termină în portul St. Petersburg.

Balticconnector este operat în comun de operatorul estonian de electricitate și gaze, Elering, și de operatorul finlandez al sistemului de transmisie a gazului, Gasgrid, fiecare deținând jumătate din conductă.

Operatorii au declarat într-un comunicat că planificarea și efectuarea reparațiilor la conductă vor dura cel puțin cinci luni, iar transferurile de gaz nu vor putea fi reluate înainte de aprilie.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a numit incidentul "îngrijorător" și a declarat într-o conferință de presă regulată că atacul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică dintre Rusia și Germania din septembrie 2022 a creat un precedent periculos.

Acele conducte de gaz mai mari au fost deteriorate în urma unor explozii pe care autoritățile le-au atribuit sabotajului.

Henri Vanhanen, cercetător la Institutul Finlandez pentru Afaceri Internaționale, a spus că problema centrală este cum va reacționa NATO dacă există dovezi că un actor de stat a fost implicat în deteriorarea conductei de gaz.

"Cred că întrebarea majoră pe termen lung este... avem un set clar de contramăsuri posibile pentru astfel de activități (sabotaj)? Care este mecanismul de descurajare?" a spus el.

Președintele Sauli Niinisto și alți oficiali au fost informați miercuri și nivelurile de pregătire au fost crescute la facilitățile de infrastructură critică, conform guvernului finlandez. Între timp, Norvegia și Lituania au luat măsuri pentru întărirea securității la instalațiile energetice de pe uscat.

"Se poate vedea cu claritate că aceste daune sunt cauzate de o forță destul de mare," a declarat ministrul apărării estonian, Hanno Pevkur, cu posibile cauze incluzând "impact mecanic sau distrugere mecanică."

Conducta de gaz și cablul de telecomunicații rulează paralel la o "distanță semnificativă" unul de celălalt, conform operatorului de cablu, Elisa.

Cele două daune au fost constatate "în același interval de timp" în zorii zilei de duminică, au declarat anchetatorii finlandezi, cu ruperea conductei presupusă a fi în apele finlandeze, în timp ce ruptura cablului s-a produs în apele estoniene.

Conducta, învelită în beton pentru protecție, pare că "cineva a rupt-o de pe o parte," a spus comandantul Marinei Estoniene, Juri Saska, la postul public ERR. "Betonul s-a spart sau a fost smuls, mai exact în punctul respectiv de deteriorare."

Daunele nu vor afecta sistemul electric al Finlandei, a declarat operatorul rețelei grid Fingrid. Gazele reprezintă 5% din necesitățile energetice ale Finlandei.

Conducta Balticconnector a fost inaugurată în decembrie 2019 pentru a contribui la integrarea piețelor de gaze din regiune, oferind Finlandei și țărilor baltice Estonia, Letonia și Lituania mai multă flexibilitate în aprovizionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel