Franţa este lovită puternic de furtuni, după ce până acum s-a luptat cu incendii de vegetaţie.
O persoană a murit şi nouă au fost rănite în urma unor furtuni puternice care au lovit joi insula franceză Corsica, în timp ce aproximativ 1.000 de gospodării au rămas fără electricitate în departamentele sudice Loire şi Ain, informează Reuters.
Corsica a devenit centrul unei zone de presiune joasă, marcată de furtuni intense, grindină şi ploi torenţiale.
Persoana care a decedat se afla pe un teren de camping de pe insula mediteraneană, unde furtunile s-au dezlănţuit, însoţite de rafale de peste 220 km/oră, a declarat un purtător de cuvânt al prefecturii.
Miercuri seară, în Marsilia, străzile au fost inundate şi râuri de apă puteau fi văzute scurgându-se pe scările oraşului portuar, potrivit unor înregistrări video difuzate pe reţelele de socializare, scrie Agerpres.
A fost declarată stare de urgenţă în trei regiuni din Noua Zeelandă, după ce o furtună tropicală a provocat inundaţii masive pe Insula de Sud a ţării, relatează BBC, citat de Rador. În părţi de pe coasta vestică au căzut într-o singură zi precipitaţii echivalente unei luni întregi, cauzând ieşirea râurilor din matcă, inundând drumuri şi doborând copaci. Mai mult de 300 de case au fost evacuate.
Mii de locuitori din Sydney au fost îndemnaţi să-şi evacueze casele la începutul lunii iulie, în timp ce râurile deversate au acoperit zone întregi şi torenţi de apă au scăpat din principalul baraj al celei mai mari metropole a Australiei, notează AFP.
"Am vazut râurile crescând rapid, mult mai repede decât era de aşteptat", a comentat pentru postul naţional ABC responsabilul serviciilor de stat de urgenţă ale statului New South Wales, Ashley Sullivan.
Aproximativ 32.000 de persoane au primit un ordin sau un avertisment de evacuare în statul New South Wales, a declarat el.
Australia este deosebit de afectată de schimbările climatice şi se confruntă frecvent cu episoade de secetă, incendii de vegetaţie devastatoare şi inundaţii repetate şi tot mai intense.
În unele regiuni, apele ar putea depăşi nivelurile atinse în cursul inundaţiilor catastrofale care au avut loc pe coasta de est în ultimii doi ani, a mai spus Ashley Sullivan.
Serviciile de salvare au declarat că au salvat aproximativ 20 de persoane în ultimele 12 ore, majoritatea aflate în maşini pe drumuri inundate din New South Wales.
La televizor, imaginile au arătat drumuri care au dispărut sub ape şi rulote în apă, dintre care cel puţin una răsturnată pe o parte.
Cantităţi mari de apă au ţâşnit din barajul Warragamba, sub presiune, care alimentează majoritatea oraşului cu apa potabilă.
Odată cu încălzirea planetei, atmosfera Terrei conţine tot mai mulţi vapori de apă, care duc la o creştere a riscului de producere a unor precipitaţii puternice, au explicat oamenii de ştiinţă. Astfel de ploi abundente, asociate cu alţi factori, precum amenajarea teritoriului, favorizează inundaţiile, scrie Agerpres.
În martie, inundaţiile cauzate de furtuni puternice au devastat partea de vest a oraşului Sydney şi au provocat 20 de decese, reaminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News