Cine ar fi crezut că în Marea Britanie ar putea creşte în voie fructe exotice? Bananele, ghimbirul şi smochinele se adaptează cu succes la fluctuaţiile de temperatură.
Vremea caldă și uscată din această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice, inclusiv smochine și avocado, au declarat grădinarii pentru BBC News. Aceasta face parte dintr-o tendință de înflorire a plantelor mediteraneene și subtropicale în ultimii ani, spun aceştia. Unele soiuri considerate anterior ca fiind plante de apartament cresc acum cu succes în exterior, în timp ce soiurile tradiționale de grădină britanice se luptă să supraviețuiască. Mai mult, oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor ar putea amenința plantele. Societatea Regală de Horticultură (RHS) preconizează că ierni mai umede și veri mai calde și mai uscate, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, vor crea condiții favorabile pentru unele plante mai exotice.
Planeta noastră s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială de acum aproximativ 200 de ani, pe care oamenii de știință o leagă de schimbările climatice provocate de om. Marea Britanie se încălzește puțin mai repede decât ritmul mediu de creștere a temperaturii globale, potrivit Met Office. Grădina Royal Horticulture Society este îngrijită de Russell Watkins, care a început să lucreze acolo în urmă cu 17 ani. Pe atunci, el creștea plante standard pentru Marea Britanie – un amestec de arbuști rezistenți și plante perene care trăiesc mulți ani. "Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva", spune el, arătând spre frunzișul uriaș cu aspect tropical al plantei de hârtie de orez, spunând că "în urmă cu câțiva ani nu ar fi supraviețuit".
Bananele și unele specii de ghimbir supraviețuiesc din ce în ce mai mult iernilor, spune el, și ,,prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”. Temperaturile mai ridicate sunt resimțite mai la nord decât în trecut, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit Dr. Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică Met Office.
Mai la sud, în East Anglia, Chris Bower, cultivă plante subtropicale ca hobby și a cultivat cu succes pepeni și smochine. Anul acesta este mândru de recolta sa de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice. "Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor" să cultivi soiuri non-native, a explicat pentru BBC News. Cu experiența acumulată, el a putut să experimenteze mai mult, în timp ce clima mai uscată înseamnă că încearcă să cultive plante care au nevoie de mai puțină apă. În timp ce în orașe, efectul de insulă de căldură (în care un oraș înregistrează temperaturi mult mai ridicate decât zonele rurale din apropiere din cauza infrastructurii) stimulează creșterea fructelor exotice.
Încălzirea globală a devenit, mai ales în ultimele câteva decenii, o problemă care s-a aflat pe lista prioritară a guvernelor din toată lumea. Din 1990, la nivel politic, s-a conștientizat, din ce în ce mai mult, nevoia de a lua decizii care să reducă impactul național și global al activității umane, care duce la accentuarea rapidă a încălzirii globale. Este un fenomen apărut în urma creșterii emisiilor cu efect de seră în atmosferă, încă din anii 1800, imediat după Revoluția Industrială. Pentru că numărul fabricilor a crescut, iar mărfurile produse s-au multiplicat până în prezent, nivelurile de poluanți din atmosferă au ajuns, în doar câteva sute de ani, la cote mai mari decât în toată evoluția anterioară a omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu