Decizia instanţelor inferioare de a-l elibera pe cauţiune pe căpitanul navei de croazieră care în luna mai s-a ciocnit cu un vas ce transporta turişti sud-coreeni pe Dunăre, la Budapesta, a fost ilegală, a declarat luni Curtea supremă din Ungaria (Kuria), într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu, transmite MTI.
La data de 29 mai, vasul de agrement Hableany (Sirena), cu 33 de turişti sud-coreeni şi doi membri ai echipajului ungari la bord, s-a scufundat în Dunăre după ce a fost lovit de nava de croazieră sub pavilion elveţian Viking Sigyn, al cărui căpitan ucrainean, Iuri C., a fost ulterior arestat şi pus sub acuzare pentru neglijenţă soldată cu pierderi de vieţi omeneşti.
Şapte turişti au fost salvaţi din apele Dunării, iar toţi ceilalţi au decedat.
În luna iunie, un tribunal din capitala ungară a fixat la 15 milioane de forinţi (45.800 euro) valoarea cauţiunii pentru Iuri C. 964 de ani) şi l-a obligat pe căpitanul navei Viking Sigyn să nu părăsească Budapesta şi să se prezinte de două ori pe săptămână în faţa autorităţilor ce anchetează circumstanţele incidentului din 29 mai.
În justificarea sa, Kuria a menţionat că un suspect poate fi pus în libertate pe cauţiune dacă este plasat sub supraveghere penală.
Cazul a fost înaintat Kuriei ungare după ce procurorul de caz i-a cerut Curţii supreme să declare ilegală eliberarea pe cauţiune a lui Iuri C., susţinând că acesta ar putea fugi, iar autorităţile ungare nu deţin informaţii despre locul său de reşedinţă în Ungaria.
Apărarea a ripostat spunând că autorităţile ungare cunosc domiciliul din Ungaria al lui Iuri C. şi că acesta a fost descris în media ungare drept un inamic public, în pofida prezumţiei de nevinovăţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci