EXCLUSIV  Nava de cercetare Rexdan, metodă inovativă de prindere a peştilor. Georgescu: Sunt aparate de mii de euro, niciun braconier nu le are

Fotografie creată de Adi Perets, de la Pexels
Fotografie creată de Adi Perets, de la Pexels

Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, a anunţat o metodă revoluţionară prin care nava de cercetare Rexdan va captura peşti pentru studii, fără a-i răni. 

"Să se ocupe această navă (n.r Rexdan) şi de peştii pe cale de apariţie, nu doar de cei pe cale de dispariţie. Pentru că somnul african, deşi s-a spus că nu se va înmulţi, nu va reuşi să treacă iarna, iată că se extinde în apele din România. Cum va reuşi nava să prindă acei peşti? Lansează plase?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Grupurile ţintă sunt cele ameninţate, peştii migratori, cum ar fi sturionii sau scrumbia, dar există şi monitorizarea atentă a speciilor invazive. Din acest punct de vedere, marea majoritate a prelevărilor se face cu microşocuri electrice. Se face local, deci există un sistem de monitorizare al unui banc de peşti. Spre deosebire de braconaj, microşocurile electrice sunt inofensive chiar şi pentru peştii de talie foarte mică. Ei sunt anesteziaţi pe o perioadă de 30-60 secunde şi îşi revin toţi. Nu au nicio legătură cu şocurile electrice necontrolate cu care se face braconajul. Sunt aparate care costă mii de euro, niciun braconier nu le are. Peştii sunt scoşi, măsuraţi, determinaţi, fotografiaţi şi returnaţi integral în apa din care au provenit. 

Plasa este un mod vătămător de a-i prinde", a declarat Lucian Georgescu la emisiunea La Sud prin Sud Est. 

Youtube video image

"Această navă va putea merge pe canalul Dunăre - Main şi apoi pe Rin şi va merge până la Marea Nordului. Deci practic, capabilităţile ei de cercetare şi monitorizare acoperă tot bazinul comun Dunăre-Main-Rin, adică 40% din suprafaţa Europei, începând de la Marea Nordului până la Marea Neagră şi invers. E o oportunitate unică. Asta presupune ca cineva de acolo, din Parlament, să înţeleagă proiectul, să vrea să-l promoveze şi să facă un efort de înaltă calitate în această direcţie. Proiectul se întinde până la sfârşitul anului 2023. Este un proiect mare, cu o valoare de 20 de milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene dar trecut prin filtrele succesive la Bucureşti, la Bruxelles... a început în 2017, cu tot cu acreditare europeană, şi s-a contractat în 2019, iar implementarea efectiv a început în 2020. Vom avea 10 locuri permanente, vor fi cercetători în permanenţă în 10 laboratoare deschise. Vom primi ca bază de cercetare cei mai buni experţi la nivel doctoral şi post-doctoral din toată Europa" a spus Lucian Georgescu, rectorul UDJG în cadrul emisiunii La Sud prin Sud Est.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel