Armata americană a lovit rachete balistice anti-navă într-o zonă din Yemen controlată de Houthi, potrivit unor oficiali, în timp ce gruparea militantă ar fi lovit o navă comercială grecească în Marea Roșie.
Doi oficiali americani din domeniul apărării au declarat că armata a stabilit că patru rachete reprezentau o amenințare iminentă pentru navele comerciale și navele marinei americane.
Aceștia au confirmat, de asemenea, un alt atac în Marea Roșie, în care o rachetă a provocat unele avarii unei nave deținute de Grecia, care a rămas în stare de navigabilitate. Nu au fost raportați răniți.
Houthis, o grupare aliată cu Iranul, nu a recunoscut imediat atacul - care este prima țintă aparentă a militanților de la atacurile aeriene conduse de SUA și Marea Britanie asupra lor săptămâna trecută.
Operațiunea comună a început vineri, după săptămâni de atacuri asupra navelor din Marea Roșie.
Peste 60 de ținte din 28 de locații din Yemen au fost lovite cu rachete de croazieră și bombe lansate de avioane de luptă, nave de război și un submarin.
De asemenea, forțele americane au lansat sâmbătă un atac asupra unui sit radar houthi.
Nu este clar dacă SUA vor riposta la ultimul atac, deși președintele Joe Biden a declarat că "nu va ezita să ia măsuri suplimentare pentru a proteja poporul nostru și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar".
Marea Britanie a refuzat, de asemenea, să excludă posibilitatea unor noi lovituri împotriva rebelilor houthi.
Secretarul apărării, Grant Shapps, a declarat pentru Sky News în această dimineață: "Dacă va trebui să luăm măsuri suplimentare, atunci este un lucru pe care îl vom lua în considerare".
"Vom continua să analizăm situația și ei [houthis] ar trebui să fie conștienți de faptul că, dacă nu se opresc, atunci, desigur, va trebui să luăm deciziile care trebuie luate. Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă", a adăugat el.
Între timp, Iranul a "condamnat ferm" acțiunea militară a SUA și a Regatului Unit, calificând-o drept "o încălcare clară a suveranității Yemenului".
Houthi au vizat nave în Marea Roșie - una dintre principalele rute comerciale ale lumii - începând din noiembrie și au declarat că atacă nave legate de Israel în încercarea de a opri ofensiva israeliană din Gaza.
Cu toate acestea, ei au atacat frecvent nave cu legături slabe sau fără legături clare cu această țară.
Mai multe companii de transport maritim au ordonat navelor lor să evite zona până la îmbunătățirea situației de securitate, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News