Nava Sounion, atacată de rebelii Houthi, arde de pe 23 august. Misiunea navală a UE a transmis că nu există semne ale unei scurgeri de petrol

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre nava Sounion.

Nava Sounion, sub pavilion grecesc, arde de pe 23 august după un atac al rebelilor Houthis din Yemen, a declarat luni, într-o postare pe X, misiunea navală Aspides a UE la Marea Roșie.

Aspides a adăugat că până în prezent nu există semne evidente ale unei scurgeri de petrol.

Misiunea UE a publicat fotografii datate ieri care arată foc și fum ieșind de pe puntea principală a navei, conform Reuters.

Rebelii Houthi, care controlează cele mai populate regiuni din Yemen, au declarat joi, 22 august, că au atacat petrolierul Sounion în Marea Roșie. Gruparea aliniată Iranului a atacat nave în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Incendii au fost observate în cel puțin cinci locuri de pe puntea principală a navei, a declarat Aspides. În plus, o parte din suprastructură este și ea în flăcări.

O imagine din satelit, capturată de satelitul Copernicus 2 al Agenției Spațiale Europene, a arătat fum vizibil pe mare în apropierea locului unde Sounion a fost detectat ultima dată.

150000 de tone de țiței

Reuters a reușit să localizeze imaginea prin compararea cu ultima locație a navei Sounion văzută de compania LSEG.

Aspides a declarat anterior că petrolierul, care transportă 150000 de tone de țiței, reprezintă un pericol pentru mediu.

Sounion a fost a treia navă operată de Delta Tankers, cu sediul la Atena, care a fost atacată în Marea Roșie în această lună.

Atacul a dus la pierderea puterii motorului, a declarat agenția United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Ministerul grec al Transporturilor Maritime a declarat că ambarcațiunea naviga din Irak către Agioi Theodoroi în Grecia cu un echipaj format din doi ruși și 23 de filipinezi.

Atac revendicat de rebelii Houthi

Într-un alt incident de joi, 22 august, nava SW North Wind I a raportat o explozie în apropierea sa care a provocat daune minore după o întâlnire cu o navă fără echipaj la 57 de mile marine la sud de portul Aden din Yemen, a declarat UKMTO.

Rebelii Houthi au revendicat acest atac, afirmând că au lovit direct nava SW North Wind I atât în Golful Aden, cât și în Marea Roșie.

Ministrul grec al Transporturilor Maritime, Christos Stylianidis, a condamnat atacul asupra navei Sounion, afirmând că acesta reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa siguranței transportului maritim internațional”.

Atacurile rebelilor Houthi au atras represalii americane și britanice.

Ambasadorul britanic în Yemen, Abda Sharif, a numit atacurile rebelilor Houthi „ilegale și nesăbuite”.

„Un alt atac al rebelilor Houthi amenință coasta Yemenului, industria pescuitului și catastrofa ecologică. Din fericire, echipajul a fost salvat, dar MV Sounion, care transporta 150000 de tone de petrol, este acum blocat”, a adăugat ea într-o postare pe X.

În zeci de atacuri în Marea Roșie începând din noiembrie, rebelii Houthi au scufundat două nave și au capturat o alta, au ucis cel puțin trei marinari și au perturbat comerțul mondial, forțând armatorii să evite populara scurtătură comercială a Canalului Suez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel