Întoarcerea lui Alexei Navalnîi îi Rusia, după ce a fost otrăvit a reprezentat un „gest rusesc” și totodată unul nebunesc.
Navalnîi era conștient că acesta va fi condamnat, dar cu toate acestea tot a decis să se întoarcă în Rusia. Această decizia a reprezentat o lovitură de imagine de proporții pentru regimul lui Vladimir Putin, explică Dan Dungaciu, care subliniază că Federația Rusă nu acceptă disidenţa în interiorul ei, ci doar în afara granițelor.
„Protestele au fost mari, dar nu atât de mari. În anii 2000 protestele erau de sute de mii de oameni. Rușii au știut foarte bine când au primit cea mai mare lovitură de imagine și chiar o lovitură cu potențial politic prin revenirea lui Navalîi, că vor urma confruntări în stradă. Toată lumea se întreba câți oameni vor fi pe aeroport când vine Navalnîi și câți oameni vor ieși în stradă când se va da sentința lui Navalnîi. Pentru că se știa ce sentință va fi, nu ne facem nicio iluzie”, precizează Dungaciu.
„Rușii au primit o lovitură în stil rusesc. Ei își controlează bine spațiul intern. Pentru ei orice disidenţă care se petrece în afara Federației Ruse nu contează. Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Federația Rusă, un om cu relații internaționale fără precedent, a fost împachetat, închis și trimis la pușcărie fără nicio problemă. Din închisorile Rusiei nu te scoate nimeni. Nici serviciile secrete și nici banii pe care îi ai. Când a fost eliberat în 2013, Hodorkovski a fost pus pe un avion și dus la Berlin. Despre el nu mai vorbește nimeni pentru că nu mai contează.
Așa s-a întâmplat și cu Navalnîi. Strategia cea mai bună pentru ruși era ca Navalnîi să rămână afară. Despre el s-ar mai fi discutat o lună, două, trei, dar se închidea dosarul. Însă Navalnîi face acest gest nebunesc, absolut rusesc, se aruncă în fața tancurilor, și se întoarce când știa foarte clar ce se întâmplă. El a făcut-o pentru că așa a simțit. Atașamentul față de Rusia, „nebunia” lui politică au fost bazate pe niște valori pe care și le-a asumat. A dat două lovituri: Una extrem de dură Rusiei și alta, cu manta, Occidentului, pentru că a pus Occidentul să dea niște răspunsuri”, a conchis Dan Dungaciu.
Amintim că Alexei Navalnîi a fost condamnat după ce judecătorii au decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, deși opozantul Kremlinului s-a aflat în comă și a fost transferat în Germania, după ce a fost otrăvit cu Novicik, pe teritoriul Federației Ruse. Laboratoarele din Vest au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit de ruși, deși regimul lui Putin neagă acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News