Nave chineze, în apelele controlate de Taiwan: "Ieri am încercat să le salvăm pescarii, iar astăzi își arată dinții și ghearele"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Taiwanul a avertizat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, navele gărzii de coastă chineze care au intrat în apele sale restricționate din apropierea insulelor de pe linia frontului, aproape de China, în timp ce tensiunile se acutizează în sensibila strâmtoare Taiwan.

 

Paza de coastă a Taiwanului a declarat că patru nave ale pazei de coastă chineze au intrat sâmbătă dimineața în apele restricționate ale insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se învecinează cu coasta chineză, scrie Reuters. Aceasta a precizat că ambarcațiunile chineze au rămas puțin peste o oră după ce autoritățile taiwaneze le-au cerut să plece.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, în ciuda obiecțiilor puternice ale insulei. În ultimii ani, China și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului, cu incursiuni aproape zilnice în zonele de identificare a apărării aeriene.

"Ați intrat în apele restricționate ale țării noastre. Vă rugăm să vă întoarceți imediat", a declarat un oficial taiwanez prin radio într-un mesaj transmis omologilor lor chinezi, potrivit imaginilor publicate sâmbătă de paza de coastă din Taiwan.

"Îi îndemnăm să înceteze"

Imaginile arată o barcă a pazei de coastă din Taiwan care urmărește mișcarea a două nave chinezești la distanță apropiată.

"Mișcarea a avut un impact serios asupra traficului și siguranței. Pentru a evita declanșarea unor incidente navale, îi îndemnăm să înceteze cu astfel de comportamente", a precizat paza de coastă din Taiwan într-o declarație.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea pazei de coastă chineze, care nu are date de contact disponibile în mod public. Paza de coastă chineză a efectuat vineri, de asemenea, patrulări în apropierea Insulelor Kinmen, patru ambarcațiuni ale pazei de coastă chineze fiind avertizate de omologii lor taiwanezi să se îndepărteze, potrivit agenției oficiale de știri Central News Agency din Taiwan.

Luna trecută, paza de coastă a Chinei a început să patruleze regulat în jurul Kinmen, după ce doi cetățeni chinezi au murit în timp ce încercau să fugă de paza de coastă din Taiwan, după ce barca lor a intrat în ape interzise.

Taiwanul a trimis joi ambarcațiuni ale pazei de coastă pentru a se alătura unei misiuni de salvare, la cererea Chinei, după ce o navă de pescuit chineză s-a răsturnat în apropiere de insulele Kinmen. Guvernul taiwanez a subliniat importanța cooperării dintre Taiwan și China pe fondul tensiunilor crescute.

Vineri, Taiwanul a trimis, de asemenea, mai multe ambarcațiuni, la cererea Chinei, pentru a ajuta la căutarea unui pescar chinez care a căzut peste bord în apropierea insulelor Matsu, controlate de Taiwan, în extremitatea nordică a Strâmtorii Taiwan.

"Ieri am încercat să le salvăm pescarii, iar astăzi își arată dinții și ghearele"

Un oficial de rang înalt din domeniul securității din Taiwan, care a solicitat anonimatul din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat pentru Reuters că Beijingul transmite mesaje "confuze" prin continuarea hărțuirii Taiwanului, solicitând în același timp și asistența Taipei pentru a face față incidentelor maritime.

Oficialul a declarat că ultimele mișcări ale gărzii de coastă chineze din Kinmen "nu au implicat amenințări substanțiale la adresa securității", dar au complicat situația de acolo.

"Nu avem habar", a spus oficialul. "Ieri am încercat să le salvăm pescarii, iar astăzi își arată dinții și ghearele".

Săptămâna trecută, cel mai important organism de elaborare a politicilor chineze din Taiwan a îndemnat gigantul vecin să nu schimbe "status quo-ul" în apele din apropierea Kinmen prin trimiterea de ambarcațiuni ale pazei de coastă în zonele restricționate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel