Flota a șaptea a marinei americane spune că strâmtoarea Taiwan este „dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.
Un distrugător de rachete ghidate al Marinei SUA și o fregată a Marinei Regale Canadei au patrulat marți, 20 septembrie, în strâmtoarea Taiwan.
Flota a șaptea a Marinei SUA a anunțat marți că distrugătorul de rachete ghidate de clasă Arleigh Burke, USS Higgins (DDG 76) și fregata de clasă Halifax, HMCS Vancouver (FFH 331) a Marinei Regale Canadei, „au efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan” în acea zi. „prin ape în care se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă în conformitate cu dreptul internațional”. Făcând aluzie la revendicarea Chinei asupra corpului de apă, acesta a afirmat că strâmtoarea se află „dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.
Flota a șaptea a subliniat că trecerea navelor de război „demonstrează angajamentul SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis”. Declarația a adăugat că tranzitul reprezintă „piesa centrală a abordării noastre către o regiune sigură și prosperă”.
Patrula vine în urma angajamentului președintelui american Joe Biden, în timpul unui interviu de 60 de minute, că SUA și-ar trimite forțele pentru a-și apăra Taiwan „dacă ar exista un atac fără precedent”. Când a fost rugat de gazda Scott Pelley să clarifice că SUA „ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, Biden a spus definitiv „Da”, însă, Casa Albă a clarificat după interviu că politica Washingtonului față de Taiwan nu s-a schimbat.
Misiunea de marți urmează un model comun în care nave de război ale aliaților, cum ar fi Regatul Unit și Canada, însoțesc ocazional navele militare americane prin strâmtoare. În perioada 14-15 octombrie 2021, distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Dewey și fregata canadiană din clasa Halifax HMCS Winnipeg au trecut împreună prin strâmtoarea Taiwan, conform taiwannews.
Armata chineză este capabilă să blocheze Taiwanul, a declarat luni viceamiralul Karl Thomas, comandantul Flotei a șaptea a SUA.
„Au o flotă foarte mare și, dacă vor să agreseze și să pună nave în jurul Taiwanului, pot face asta foarte mult”, a spus Thomas, evidențiind dimensiunea și creșterea rapidă a marinei chineze. El a spus că o astfel de strategie ar putea forța Taiwanul să se supună și să evite conflictul direct, potrivit The Wall Street Journal.
Amiralul a spus că nu este clar dacă China va efectua o invazie sau o blocadă, dar treaba Taiwanului e să fie pregătit pentru orice s-ar întâmpla. Cu toate acestea, el a spus că Beijingul ar trebui să rezolve divergențele legate de Taiwan în mod pașnic, adăugând că, dacă Republica Populară Chineză ar efectua o blocadă, comunitatea internațională ar putea interveni (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News