Naveta elevilor ar putea fi decontată prin CJ, de la bugetul de stat

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

„Revizuirea tarifelor pentru navetă, pentru transport local, pentru transport intra și interjudețean nu poate fi făcută corect de la centru, de Ministerul Educației. Ea trebuie să fie dependentă de consiliul județean, care are relație contractuală directă cu operatorii de transport”, a declarat Sorin Cîmpeanu în Parlament, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de USR împotriva sa.

Ministrul Educației a precizat că tarifele pentru decontarea transportului elevilor au fost stabilitate înainte de criza economică: „Da, elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit. V-ați legat de o componentă a transportului, de navetă, de singura componentă gestionată de Ministerul Educației: naveta elevilor. Sunt de acord cu dumneavoastră, că tarifele au fost stabilite, să spunem complet regula, la 30 de lei pentru primii trei kilometri, după care trei lei pe următorii 47 de kilometri până la 50, iar abonamentul care poate fi decontat pentru un elev este până la 171 de pe lună, 30 + 47 x 3. 171 și nu doar 30. Aceste tarife au fost stabilite înainte de declanșarea crizei economice care a generat scumpirea carburanților”.

Sorin Cîmpeanu a menționat că soluția este ca de la bugetul de stat să primească consiliile județene sumele pentru naveta elevilor: „Consiliile județene sunt singurele care pot deconta transportul în așa fel încât gratuitatea să fie asigurată. Aceasta este propunerea pe care o fac tuturor, dragi parlamentari. Consiliile județene să primească de la bugetul de stat, din sume defalcate de TVA, prin legea bugetului, având anexă special în legea bugetului sumele necesare pentru decontarea transportului, astfel încât să fie asigurată gratuitatea. Este singura soluție.” „Dacă plimbăm problema în continuare între Parlament, Guvern, Ministerul Educației, autorități locale, consilii județene nu rezolvăm nimic. Este nevoie de o decizie și propunerea pe care am făcut-o este decontarea prin consiliile județene, legea bugetului de stat, din sume defalcate pe TVA.”, a completat aceasta.

Amintim că Edupedu.ro a scris că într-un răspuns al Curții de Conturi pentru reprezentanții elevilor și ai părinților se arăta că este în sarcina autorităților din localitatea de domiciliu a elevului navetist să adopte acte normative care „să rezolve problemele cu care se confruntă copiii dintr-o colectivitate locală”. Mai multe detalii aici.

Iată ce prevede articolul 85 din Legea Educației Naționale:

„(1) În situații justificate, elevilor din învățământul obligatoriu, școlarizați într-o altă localitate decât aceea de domiciliu, li se asigură, după caz, servicii de transport, de masă și de internat, de către autoritățile administrației publice locale din localitatea de domiciliu, cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităților locale, al societăților de binefacere, precum și al altor persoane juridice sau fizice.

(2) Statul subvenționează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum și pentru cei care frecventează învățământul profesional, inclusiv pentru perioada stagiilor de pregătire practică. Modalitatea de subvenționare și criteriile de acordare a subvenției se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel