Nivelul scăzut al Dunării afectează navigaţia pe sectorul bulgăresc, unde s-au există opt porţiuni cu o adâncime redusă, a declarat marţi seara Ivan Zhekov, directorul direcţiei de Supraveghere fluvială de la Ruse, transmite BTA.
Cea mai gravă situaţie este la Popina. O navă specializată aparţinând Agenţiei bulgare de Studiere şi Întreţinere a Dunării a eşuat în acest sector. Alte două vase sunt blocate de 10 zile în sectorul bulgăresc al Dunării. Una este o navă ucraineană care a fost prinsă într-o porţiune cu adâncime redusă, iar cealaltă navă este eşuată la Somovit. Din fericire niciuna din cele două nave nu blochează restul traficului.
Un şir de nave aşteaptă la Vardim, inclusiv 11 convoaie de şlepuri şi alte şapte-opt vase. În acest sector adâncimea apei este bună, dar porţiunea navigabilă este prea îngustă.
Situația nu este încă gravă
Ivan Zhekov a explicat să situaţia nu este încă una gravă, iar navele care stau în ape cu o adâncime cuprinsă între 1,80 şi 2 metri pot trece libere prin sectorul bulgăresc.
Nivelul apelor este unul redus şi în restul Dunării şi nu se aşteaptă o îmbunătăţire în zilele următoare. În sectorul ungar al Dunării au fost introduse restricţii iar navelor lise permite trecerea numai în timpul zilei. Navigaţia navelor provoacă pierderi proprietarilor de nave care nu îşi pot utiliza vasele la capacitate maximă, costurile cu combustibilul sunt mai mari, iar timpul necesar navigaţiei se prelungeşte.
Vezi și: Pestă porcină. Bulgaria finalizează gardul la graniţa cu România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News