Patrick André de Hillerin a comentat informația conform căreia Navrom ar urma să sisteze cursele de pasageri și marfă spre Delta Dunării.
Jurnalistul Patrick André de Hillerin a reacționat, pe Facebook, după informația potrivit căreia Navrom ar urma să sisteze cursele de pasageri și marfă spre Delta Dunării.
„M-am enervat puțin.
Băi, nene, încep să calculeze unii și alții că de ce este subvenționat transport de călători și marfă în Deltă, că nu ar trebui.
Pe bune, mă?
Da' subvenționarea transportului public în toate orașele țării nu vă deranjează? Dar subvenționarea metroului, în București, unde e gaură totală?
Vă deranjează ideea că 9.850 de oameni chiar au nevoie de subvenția asta ca să trăiască?
Că nu se plimbă nimeni aiurea cu pasagerul, 4 ore jumate, de plăcere. Cu excepția turiștilor, dar ăia plătesc bilet întreg, nu-s subvenționați.
În imensitatea asta de 3.000 de kilometri pătrați trăiesc 9.850 de oameni pentru care transportul pe apă e vital. Așa ajung la medic, așa ajung alimentele la ei. Căci mai toată hrana oamenilor din Deltă este și ea transportată, la preț subvenționat, de către Navrom.
Bine, hai să lăsăm la liber, să nu subvenționăm nimic. O să coste 90 de lei biletul la pasager, sau poate 120, ca s-a scumpit motorina. Iar pâinea o sa ajungă la Chilia Veche la de 3 ori prețul pe care-l dați voi.
Dă-i în pana mea pe ăștia 9.850 de oameni!
Să moară și să rămână mai mult loc pentru turiști“, a scris, pe Facebook, Patrick André de Hillerin.
Sumele prevăzute în contractul cu Navrom Delta sunt achitate, iar Ministerul Transporturilor nu plăteşte sume care exced contractului, potrivit purtătorului de cuvânt al MTI, Alin Şerbănescu.
"Nu sunt probleme în ceea ce priveşte plăţile pe care le facem în baza contractului. Sumele prevăzute în contract sunt achitate. Dar nu plătim sume care exced contractului. Ca atare problema este a Navrom care nu respectă contractul", a explicat Şerbănescu.
Societatea privată care asigură efectuarea curselor regulate între Tulcea şi localităţile din Delta Dunării, în baza contractului încheiat cu Ministerul Transporturilor, a anunţat că va suspenda începând de luni această activitate, motivând că măsura este cauzată de debite de peste 4,6 milioane de lei neplătite de către autoritatea centrală.
Directorul executiv al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a precizat, pentru Agerpres, că duminică, 26 iunie, se vor efectua doar cursele care presupun întoarcerea navelor din Deltă în Portul Tulcea, iar luni, 27 iunie, niciun vas al societăţii nu va pleca în cursele obişnuite din Portul Tulcea spre localităţile înconjurate de ape.
Conform sursei citate, decizia a fost luată după ce Ministerul Transporturilor a început să înregistreze în ultimele luni datorii la plata subvenţiei pentru asigurarea transportului public de călători, valoarea totală a acestora fiind de 4,63 de milioane de lei.
"Nu mai putem continua aceste curse, din cauză că nu mai avem carburant. Am notificat de pe data de 16 iunie 2022 autoritatea contractantă că ne aflăm în imposibilitatea tehnică de a continua activitatea. În total, avem de primit 4,638 de milioane de lei. Noi ne-am epuizat toate resursele financiare, vorbim de venituri proprii, de credite făcute pentru reparaţii şi împrumuturi de la acţionari", a precizat directorul executiv Nicolae Chichi.
El a amintit că încă de pe data de 9 iunie societatea a prezentat situaţia cu care se confruntă, în condiţiile neachitării debitelor şi a propus deschiderea de urgenţă a unei finanţări, lucru care nu s-a întâmplat până acum.
Potrivit sursei citate, cu excepţia situaţiilor de urgenţă ridicate de prezenţa sloiurilor pe Dunăre, este pentru prima dată din anul 1999 când societatea îşi suspendă activitatea.
În baza unui contract încheiat în urma unei licitaţii organizate periodic de Ministerul Transporturilor, societatea Navrom Delta SA asigură transportul regulat de călători şi mărfuri în Delta Dunării. Transportul produselor de strictă necesitate este gratuit, iar cel al persoanelor care au domiciliul în localităţile din rezervaţie este subvenţionat.
În localităţile înconjurate de ape din Deltă trăiesc circa 10.000 de persoane. Transportul persoanelor între Tulcea şi satele respective este făcut şi de firme private care deţin ambarcaţiuni de dimensiuni mici şi care nu au nicio obligaţie de a oferi reducere persoanelor din Deltă şi care nici nu îndeplinesc condiţiile impuse de stat societăţii Navrom Delta SA pentru a asigura transportul persoanelor în condiţii de siguranţă.
Printr-un comunicat făcut public în data de 24 iunie 2022, societatea Navrom Delta SA din Tulcea anunță că este pe punctul de a opri complet toate cursele de transport pasageri și marfă către localitățile din Delta Dunării.
Începând cu dta de 26.06.2022, Navrom Delta SA Tulcea se va afla în imposibilitatea operării navelor de transport pasageri și mărfuri de strictă necesitate între municipiul Tulcea și localitățile situate în delta Dunării, din cauza lipsei resurselor financiare.
Situația a fost generată independent de voința noastră, până la momentul actual Navrom Delta SA Tulcea îndeplinindu-și în totalitate obligațiile din contractul ce prevede asigurarea mobilității persoanelor izolate din Delta Dunării
În speranța unei rezolvări rapide a situației, ne cerem scuze pentru disconfortul creat, se arată în documentul semnat de Nicolae Chichi, directorul executiv al Navrom Delta SA Tulcea.
9.850 de locuitori din Delta Dunării depind de serviciile oferite de Navrom Delta SA, fie că este vorba despre transportul de persoane, fie că este vorba despre transportul de marfă. În 24 de localități din Delta Dunării, unde trăiesc acești 9850 de oameni, singura cale de acces este pe apă, air principalul transportator este Navrom Delta SA.
Datorită faptului că efectuează un serviciu de utilitate publică și pentru că altfel costul transportului de persoane și de mărfuri ar deveni prohibitiv pentru oamenii din Deltă, Navrom Delta Sa primește o subvenție din partea statului român. Această subvenție permite un preț cât de cât accesibil pentru localnici și un preț accesibil pentru transportul mărfurilor de strictă necesitate, cele mai multe alimente care se comercializează în delta Dunării fiind transportate de către Navrom (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News