Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, face apel la prudenţă după prognoza Comisiei Europene privind creşterea economică a României.
"A fost publicată prognoza de vară a Comisiei Europene și aduce noi vești bune pentru țara noastră. Comisia Europeană a revizuit semnificativ prognoza de creștere economică pentru România în 2021, la 7,4%. Această estimare este cu 2,3 puncte procentuale mai mare față de prognoza din primăvară, de 5,1% și plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată de Irlanda, cu 7,2%.
Totodată, estimările Comisiei Europene indică o creștere economică de 4,9% pentru țara noastră în anul 2022.Aceste prognoze confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, însă materializarea acestora depinde de menținerea unei atitudini de echilibru și prudență în privința cheltuielilor publice, dar și de valorificarea fondurilor europene aflate la dispoziție. Așadar, ajustarea fiscal bugetară asumată de România presupune în continuare eforturi susținute de consolidare fiscală.
Reiterez pe această cale solicitările adresate ordonatorilor în cadrul ședințelor de Guvern să folosească cu maximă eficiență fondurile europene si să identifice oportunități de a face economii. Ajustarea pozitivă a estimărilor de creștere economică nu justifică solicitări de cheltuieli suplimentare", transmite Alexandru Nazare.
Economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate miercuri de Comisia Europeană (CE).
Performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru din 2021. PIB-ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii. În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare, apreciază Executivul comunitar.
Economia României ar urma să crească cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, un nivel mai ridicat decât se estima în primăvară, datorită performanţei mai solide decât se previziona a PIB-ului în primul trimestru din 2021, a semnalat Comisia Europeană.
Încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas solidă până acum. Consumul privat este aşteptat să rămână extrem de robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, cum ar fi domeniul artelor spectacolului, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea relativ solidă a salariilor în primele luni ale anului, previzionează Executivul comunitar.
Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni. Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere ar urma să rămână negativă în perioada 2021-2022, avertizează CE. Avansul economiei româneşti va continua în 2022, deşi într-un ritm mai lent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu