Ne-a părăsit și Matei Vîrtosu, purtătorul de cuvânt din partea Avocatului Poporului

foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea

Fostul jurnalist Matei Vîrtosu, care a ocupat în ultimii ani funcția de purtător de cuvânt la Avocatul Poporului, a decedat în dimineața zilei de 15 august.

Matei Vîrtosu, în vârstă de 53 de ani, s-a stins din viață după ce a fost internat în spital câteva săptămâni din cauza unei boli incurabile, conform informațiilor furnizate de Paginademedia. Vîrtosu a avut o carieră de zeci de ani, concentrându-se în special pe jurnalismul politic, timp în care a lucrat la Pro TV și Pro FM.

În noiembrie 2013, Matei Vîrtosu a fost numit în funcția de purtător de cuvânt al Instituției Avocatul Poporului, prin concurs. A exercitat această funcție cu profesionalism și devotament pe parcursul mandatelor Avocaților Poporului Anastasiu Crișu, Victor Ciorbea și Renate Weber, continuându-și activitatea profesională până în ultimele luni ale vieții.

Licențiat în științe juridice și cu o experiență de 20 de ani în presă, și-a început cariera în radio ca reporter politic la UNIPLUS RADIO, unde a moderat o perioadă emisiunea „Nişte jurnalişti pentru liniştea ţării”.

A lucrat ca reporter politic la RADIO PROFM și a fost corespondent la PROTV, unde a deținut câțiva ani funcția de șef al secției politice.

Timp de un an a fost șef al departamentului politic la postul de televiziune DIGI 24 HD.

Jurnalista Sorina Matei, care i-a fost colegă de breaslă, regretă trecerea în neființă a acestuia: „Drum bun și luminat, Matei! Un super om, un super jurnalist'.

Mulți alți colegi de breaslă și foști colaboratori au transmis mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare: "Ne-ai lăsat un gol în suflet", "Du-te cu bine!", "Fii liniștit acum, prietene drag!"

"A fost un luptător. Un om inteligent care a iubit sincer, cu pasiune, viața, melodiile trupei Ramstein și, ca nimeni altul, echipa de fotbal Rapid București.

A plecat demn, iar celor care l-au cunoscut le lipsește, deja. Dumnezeu să-l odihnească în pace!" a scris PROTV, trustul în care a lucrat ani de zile.

Cum operează Avocatul Poporului în România

În România, Avocatul Poporului este o instituție centrală de stat, care are rolul de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor față de abuzurile autorităților publice. Este echivalentul instituției ombudsmanul european, instituție de origine suedeză (1766). Este responsabilă pentru investigarea plângerilor cetățenilor privind abuzurile sau nerespectarea drepturilor lor de către autorități și poate propune soluții pentru a le rezolva. Avocatul Poporului este numit în funcție de către Parlament, prin votul majorității parlamentarilor. Este numit pentru un mandat de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată. În timpul mandatului, Avocatul Poporului este independent și nu poate fi revocat decât în cazuri speciale, cum ar fi incapacitate sau nerespectarea legii.

Instituția Avocatului Poporului a fost definită pentru prima dată în România în Constituția din 1991, la ideea liberalului Dan Amedeo Lăzărescu. Intenția acestuia a fost înființarea unei instituții noi după model suedez, menită să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile administrației de stat. În Constituție, instituția Avocatului Poporului e reglementată în Titlul II, Capitolul IV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel