Avocatul Matei Stoenescu a vorbit, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”, despre frații Tate.
„Nu a trecut mult și frații Tate au fost din nou reținuți, înțeleg că și eliberați, unul în arest la domiciliu, celălalt în control judiciar. Acuzație foarte gravă a DIICOT, grup infracțional organizat, abuz sexual, manipularea împotriva a 34 de fete, femei, pentru că erau și minore. Sunt acuzații foarte grave, ca și cum căpcăunii ăștia doi au venit în România, au ales România, au spus-o singuri că în România e foarte bine, fac ce vor, și par așa niște oameni care violează, abuzează femei, fete, și le obligă să practice prostituția. Am auzit o declarație a unuia dintre ei care spunea: 'DIICOT-ul vrea să ne ia capetele oricum, ne acuză că am făcut metoda Loverboy cu mamele copiilor noștri'. Interesant... și acuzația, și ce spun ei.
(...) Metoda Loverboy, frații Tate au dus-o la alt un alt nivel, nivelul de a face și copii cu cele pe care le pun să practice acel videochat sau ce mai fac, că sunt acuzații grave. Par așa un cartel, stat în stat, dar nu înțeleg de ce au fost eliberați așa, foarte repede. (...) Sunt niște băieți săraci, veniți din Marea Britanie, în Marea Britanie sunt acuzații de viol, tot din partea unor tinere. Am văzut reportaje făcute de colegii jurnaliști din Marea Britanie, care îi acuzau pe cei doi frați, la fel, de aceleași practici. Vin în România și ajung multimilionari”, a precizat Laura Duță, moderatoarea emisiunii ”Culisele Justiției”.
„Sunt tată a două fete. Dacă aș fi judecător poate ar trebui să fiu recuzat din prima sau să mă abțin. Aș avea, cel puțin la acest moment, o speranță, dar cred că aș merge și înspre o certitudine, că fetele mele nu îi vor cunoaște pe frații Tate sau pe unii ca ei. Deci, eu cred că aceste probleme trebuie să se ducă un pic mai adânc pentru că dacă ne uităm numai în social media frații Tate sunt doar o mică parte a acestei probleme. Este o problemă generalizată și este o problemă generalizată care nu știu neapărat dacă a fost făcută cu amenințare de către frații Tate sau genul fraților Tate, ci din păcate de bună voie de foarte multe domnișoare, majoritatea minore. Prevenția, atât din partea organelor de poliție, cât și mai ales din parte părinților. Câtă vreme sunt fetițe care au canale pe diferite medii de socializare de la 12 ani, unde apar machiate... Acea evoluție s-ar putea să nu fie una pozitivă și s-ar putea să fie căutați frații Tate, general vorbind. Nu îi absorb, nu îi exonerez, ferească Dumnezeu.
(...) Acest gen de infracțiuni și acest stil de viață, repet, nu îi urmăresc, dar am văzut, că nu trăiesc sub plapumă, au fost foarte mediatizate. Exista sau există un acces aproape nelimitat și nerestricționat la mediile acestea ale lor, sociale. Nu se ascundeau absolut deloc. Întrebarea mea este, că ei au spus că în România se putea face orice, de ce a durat atât? După ce au apărut primele minore pe site-urile lor sau primele discuții despre cum să faci”, a declarat avocatul Matei Stoenescu.
„Este ilegal acest videochat? Înțeleg că aceasta ar fi practica: le manipula, le chiar bătea. Dar eu înțeleg așa din înregistrări că erau discuții între ei la modul: 'A... vrei să îți iei mașină de zeci de mii de euro?' Trebuie să faci nu știu câte ore. Părea de comun acord”, a întrebat Duță.
„Aici e vorba de ascendentul moral. Videochat-ul este legal, că dacă ar fi ilegal cred că jumătate din mașinile din București ar fi casate. Până la urmă este opțiune a fiecărei domnișoare”, a precizat avocatul Stoenescu.
„Minora are voie să facă videochat?”, a mai întrebat Duță.
„Aici e o altă discuție. Unu la mână, depinde de cât de minoră și depinde ce face pentru că videochat-ul nu presupune să facă și nu știu ce perversiuni. Videochat-ul poate să se limiteze și la simplele discuții. Deci, în funcție și de obiectul lui, ceea ce face în mod concret și cât de liberă este voința de a face pentru că nu trebuie să faci videochat ca să fii constrâns. Să nu fie sechestrate, lipsite de libertate, pentru că orice faci, dacă ești sub o amenințare sau o lipsire de liberate, sau un șantaj emoțional, financiar, fizic, în momentul acela nu mai avem o libertate de voință, nu mai avem consimțământ liber exprimat și în momentul acela orice astfel de faptă de a forța pe cineva să facă orice pe lumea această este condamnabilă și blamabilă, și sancționabilă”, a conchis avocatul Stoenescu.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu