"Ne așteaptă vremuri grele". Grecia, mistuită de flăcări. Peste 40 de incendii într-o singuă zi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pompierii continuă să lupte împotriva incendiilori, autoritățile fiind îngrijorate de potențialele consecințe grave pentru această vară în Grecia.

Grecia, o destinație turistică de top, se confruntă anual cu incendii, dar anul acesta situația este mai tensionată ca niciodată, după o iarnă extrem de blândă și o caniculă timpurie, cu temperaturi care au atins 44 de grade Celsius.

Duminică seara, două incendii majore de pădure devastau regiunea Attica, unde se află capitala Greciei. Locuitorii din cel puțin opt zone din apropierea orașului au fost sfătuiți să își evacueze locuințele, scrie AFP, citată de Agerpres. Televiziunea Ert a informat că un bărbat de 45 de ani a decedat în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să scape de flăcările din Stamata, la nord de Atena, unde vânturile au atins viteze de peste 70 km/h.

Purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, Vasilis Vathrakogiannis, a declarat că duminică a fost "cea mai dificilă zi cu care s-au confruntat pompierii în lupta împotriva incendiilor în acest an".

În Keratea, la sud de capitală, incendiul care a izbucnit în jurul orei 13:00 a afectat mașini și locuințe, dintre care cel puțin patru au fost complet distruse, conform Ertnews.

Vezi și:  Incendiile de vegetație din Grecia. Mircea Diaconu, în timp ce se afla în vacanță: "Dădeau foc. Ne-am şi speriat, am oprit mașina" 

"Situația este foarte dificilă"

"Situația este foarte dificilă, deoarece vânturile puternice continuă să sufle", cu viteze de peste 60 km/h, și "sunt multe case", a declarat primarul din Lavreotiki, Dimitris Loukas, pentru agenția de presă ANA. Cu toate acestea, el a asigurat că baza aeriană din apropiere nu este amenințată deocamdată. Cu o zi înainte, un incendiu izbucnise în aceeași zonă, dar fusese adus sub control.

Zona industrială Ritsona de pe insula Evia, care se întinde pe aproape 160 km în Marea Egee, a fost de asemenea afectată de flăcări duminică. Un fum negru se ridica deasupra unei fabrici de reciclare unde erau depozitate anvelope, saltele și alte materiale. Pompierii încercau să împiedice extinderea incendiului la alte fabrici.

Un incendiu major de pădure care a izbucnit sâmbătă după-amiază pe insula Serifos a fost adus sub control de pompieri duminică dimineața. "Tot sud-vestul insulei Serifos a ars. Flăcările s-au oprit când au ajuns la mare", a declarat pentru postul MEGA TV primarul din Serifos, Konstantinos Revintis.

Harta previziunilor publicată de Ministerul Protecției Civile pentru duminică avertiza asupra unui risc foarte ridicat de incendii pentru Attica, peninsula Peloponez, insula Creta, nordul și sudul Mării Egee și centrul Greciei.

Peste 40 de incendii într-o zi

Sâmbătă, un incendiu de pădure pe Muntele Parnitha, nu departe de Atena, a fost în cele din urmă stins după câteva ore, cu ajutorul întăririlor din alte regiuni și al pompierilor voluntari. În total, peste 40 de incendii au izbucnit în Grecia în acea zi, în condițiile în care vânturile depășeau adesea 100 km/h, conform serviciului de pompieri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în mesajul său săptămânal pe Facebook duminică, și-a îndemnat compatrioții să se pregătească pentru o situație care ar putea deveni și mai gravă. "Ne așteaptă vremuri grele. Efortul nostru este continuu, cu ajutorul unor noi instrumente care ajută la construirea unei noi culturi a prevenirii și a responsabilității", a scris el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel