”Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat” i-a urlat o senatoare Regelui Charles în Australia. Reacția Parlamentului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regele Charles efectuează o vizită oficială în Australia.

CITEȘTE ȘI: Planul pe care Prințesa Diana i l-a inspirat Prințului William în copilărie. Astăzi îl pune în aplicare

Regele Charles a fost acuzat de „genocid” de către un senator indigen, luni, în Palatul Parlamentului din Australia, la câteva momente după ce a ținut un discurs în care și-a prezentat „respectul față de proprietarii tradiționali ai pământurilor”.

Charles, aflat la a 16-a vizită oficială în Australia și la prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu cancer, terminase de vorbit când senatoarea independentă și activista indigenă Lidia Thorpe a strigat că nu acceptă suveranitatea lui Charles asupra Australiei.

„Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ceea ce ne-ați furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru. Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat”, a spus ea.

Thorpe, care a perturbat evenimente anterioare în semn de protest față de colonizarea Australiei, a fost împiedicată să se apropie de rege, care a vorbit în liniște cu prim-ministrul Anthony Albanese de pe podium, dar care, în rest, nu a fost tulburat. Thorpe a fost apoi escortată afară din sală.

O excepție

Protestul a fost o excepție printre o serie de omagii aduse lui Charles și Reginei Camilla de către demnitari și binevoitori din mulțime.

Albanese l-a lăudat pe Charles pentru susținerea îndelungată a amenințării schimbărilor climatice și a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor.

Discursul său a făcut doar o referire trecătoare la cauza republicană, pe care Albanese și mare parte din partidul său laburist de centru-stânga o susțin.

„Australia pe care ați cunoscut-o prima dată a crescut și a evoluat în atât de multe feluri. Cu toate acestea, prin aceste decenii de schimbare, legăturile noastre de respect și afecțiune s-au maturizat - și au rezistat”, a spus el.

Albanese a abandonat planurile pentru un referendum privind transformarea Australiei într-o republică, după ce un referendum susținut de Guvern pentru crearea unui organism consultativ pentru indigeni a fost respins la începutul acestui an.

Vizita la Parlament a urmat unei excursii la Memorialul Australian de Război din Canberra, unde cuplul regal s-a întâlnit cu peste o mie de binevoitori, inclusiv cu Hephner, o alpaca de nouă ani în costum, cu o coroană cocoțată pe capul său alb și pufos.

Hephner a pufnit

Hephner, numit după fondatorul Playboy, Hugh Hefner, a așteptat ore în șir alături de proprietarul Robert Fletcher și de alte cozi lungi în fața monumentului pentru a avea șansa de a saluta cuplul regal în timpul turului lor de o zi prin capitală.

„Are multe ținute și aceasta este una pe care am păstrat-o special pentru astăzi. Un rege întâlnește un alt rege”, a spus Fletcher, conform Reuters.

Răbdarea lui Hephner a dat roade. Într-o plimbare de 30 de minute pentru a saluta mulțimea, Charles s-a oprit pentru a mângâia alpaca, retrăgându-se râzând când Hephner a pufnit în fața lui.

Cuplul regal își continuă marți vizita în Australia la Sydney, înainte de a se îndrepta spre Samoa pentru o reuniune a țărilor din Commonwealth-ul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel