"Ne-au păcălit. Jos pălăria!". Hezbollah încă împărțea pagere, cu doar câteva ore înainte de explozii

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Hezbollah din Liban încă le dădea membrilor săi pagere noi marca Gold Apollo, cu câteva ore înainte ca mii de dispozitive să explodeze.

Informația a fost furnizată de două surse de securitate citate de Reuters, indicând faptul că gruparea era încrezătoare că aceștia sunt în siguranță, în ciuda unui control continuu al echipamentelor electronice pentru a identifica amenințările.

Un membru al miliției susținute de Iran a primit luni un pager nou care a explodat a doua zi, în timp ce era încă în cutie, a declarat una dintre surse. Un pager dat unui membru de rang înalt cu doar câteva zile înainte a rănit un subordonat când a explodat, a declarat a doua sursă.

37 de morți și peste 3.000 de persoane rănite

Într-un atac aparent coordonat, dispozitivele marca Gold Apollo au fost detonate marți în bastioanele Hezbollah din sudul Libanului, suburbiile Beirutului și estul văii Bekaa. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile consecutive au ucis 37 de persoane, inclusiv cel puțin doi copii, și au rănit peste 3 000 de persoane.

Libanul și Hezbollah spun că Israelul se află în spatele atacurilor. Unitatea secretă de informații militare 8200 a Israelului a fost implicată în planificare, a declarat o sursă de securitate occidentală pentru Reuters în această săptămână. Israelul, care a intensificat de atunci atacurile aeriene asupra Libanului, nu a negat și nici nu a confirmat implicarea.

Explozibil introdus în pagere

Bateriile walkie-talkie-urilor au fost înțesate cu un compus extrem de exploziv cunoscut sub numele de PETN, a declarat vineri pentru Reuters o altă sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului. Până la trei grame de explozibili introduse în pagere au trecut neobservate timp de luni de zile de Hezbollah. Una dintre sursele de securitate a declarat că a fost foarte greu să detecteze explozibilii „cu orice dispozitiv sau scaner”. Sursa nu a precizat prin ce tip de scanere a trecut Hezbollah pagerul.

Hezbollah a examinat pagerele după ce au fost livrate în Liban, începând din 2022, inclusiv călătorind cu ele prin aeroporturi pentru a se asigura că nu vor declanșa alarme, au declarat alte două surse pentru Reuters. Sursele nu au precizat numele aeroporturilor în care au efectuat testele.

Atacurile și distribuirea dispozitivelor în pofida verificărilor de rutină, au afectat reputația Hezbollah. Într-un discurs televizat susținut joi, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile au fost „fără precedent în istoria” grupului.

Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac, afirmând că acestea au fost fabricate de o companie din Europa care a primit licență pentru a utiliza marca firmei. Un lot de 5 000 de pagere a fost adus în Liban la începutul acestui an.

Hezbollah a apelat la pagere în încercarea de a se sustrage supravegherii israeliene a telefoanelor sale mobile, după uciderea unor comandanți de rang înalt în atacuri aeriene țintite în ultimul an. Conflictul dintre Hezbollah și Israel datează de zeci de ani, dar s-a acutizat în ultimul an în paralel cu războiul din Gaza, sporind îngrijorările legate de un război regional în toată regula.

"Ne-au păcălit. Jos pălăria în fața inamicului"

După detonarea pagerelor marți, Hezbollah a suspectat că mai multe dintre dispozitivele sale ar fi putut fi compromise, au declarat pentru Reuters două dintre sursele de securitate, precum și o sursă de informații. Ca răspuns, a intensificat verificarea sistemelor sale de comunicații, efectuând verificări atente ale tuturor dispozitivelor. De asemenea, a început să investigheze lanțurile de aprovizionare prin care au fost aduse pagerele, au declarat cele două surse de securitate.

Însă examinarea nu fusese încheiată până miercuri după-amiază, când radiourile portabile au explodat. Hezbollah consideră că Israelul a optat pentru detonarea stațiilor radio portabile ale grupului deoarece se temea că Hezbollah va descoperi în curând că stațiile walkie-talkie erau, de asemenea, echipate cu explozibili, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Exploziile walkie-talkie s-au soldat cu 25 de morți și cel puțin 650 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Liban - o rată de mortalitate mult mai mare decât exploziile pagerului din ziua precedentă, care au provocat 12 morți și aproape 3.000 de răniți. Acest lucru se datorează faptului că telefoanele purtau o încărcătură mai mare de explozibili, au declarat una dintre sursele de securitate și sursa de informații.

Trei dintre surse au declarat că ancheta grupului privind locul, momentul și modul exact în care dispozitivele au fost încărcate cu explozibili este în curs. Nasrallah a afirmat ulterior același lucru în discursul de joi. Una dintre sursele de securitate a declarat că Hezbollah a dejucat operațiuni israeliene anterioare care vizau dispozitive importate din străinătate de grup - de la telefoanele sale fixe private la unitățile de ventilație din birourile grupului. 

"Există mai multe probleme electronice pe care am reușit să le descoperim - dar nu și pagerele”, a declarat sursa. "Ne-au păcălit. Jos pălăria în fața inamicului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel