Se estimează că PIB-ul va crește în mod real doar cu 2%.
Anul 2023 a fost un an economic extrem de complex pentru România. Inflația a înregistrat o scădere semnificativă, reușind însă să se alinieze cu cerințele UE, cu toate că într-un ritm mai lent. În ultimele luni ale acestui an, economia României a consemnat un declin neașteptat, conform Raportului de analiză a convergenței „România – Zona Euro MONITOR” nr. 14/2023, coordonat de academicianul Daniel Dăianu. Prognozele indică o creștere reală a Produsului Intern Brut (PIB) probabil în jur de doar 2%, sub estimările inițiale, scrie Euronews.
„Şi 2023 a fost un an economic tare complicat pentru România. Inflaţia a mers în jos, în ton cu evoluţia în Europa, chiar dacă mai lent. Dar economia a încetinit în partea a doua a anului şi creşterea reală a PIB va fi probabil în jur de 2%, sub cea prognozată. Cea mai acută problemă a României (alături de deficitele externe şi slăbiciuni instituţionale) este deficitul bugetar, care în 2023 a rămas probabil în jur de 6% din PIB – precum în 2022 (când deficitul ESA, metodologie europeană, a fost 6,23%).
România este sub incidenţa procedurii de deficit excesiv şi are probabil cel mai mare deficit structural în UE. Ţinta asumată de guvern pentru 2023, de 4,4% din PIB, a fost nerealistă şi judecată ca atare de Consiliul Fiscal în opinia privind bugetul public, a cărei construcţie a fost cu hibe (venituri supraestimate şi cheltuieli subestimate). Drept pentru care se impune adoptarea de măsuri fiscal-bugetare care să permită îndreptarea deficitului bugetar către 3% din PIB în câţiva ani”, se arată în raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News