EXCLUSIV  Ne învață clipurile de slow living să fim leneși și neproductivi? Vlogger Sabina Rusescu: E o exersare a răbdării, răbdare pe care nu o mai avem

foto: Freepik
foto: Freepik

Cât de nesănătoase sunt, de fapt, clipurile de slow living din online?

Clipurile de slow living în care cel care filmează trăiește parcă cu încetinitorul, în slow motion, au devenit tot mai populare. Într-un astfel de clip putem vedea cum creatorul de conținut își toarnă cafeaua în ceașcă într-un mod cât de poate de artistic, cu mișcări lente, mănâncă încet, atent, cu grijă, rupe fiecare bucățică, rutina de machiaj durează peste o oră, unii chiar citesc cărți sau reviste de față cu urmăritorii, pe live, și nu spun nimic, ba chiar sunt și "artiști" care dorm pe live, pur și simplu, în fața camerei, până dimineață. Alții își prepară micul dejun pe varianta "slow", arată în timp real cum fierb un ou, cum taie o roșie preț de câteva minute bune, fac un shake într-o oră, pun gheața în pahar cub cu cub, curăță și toacă legumele în zeci de minute, pun haine la spălat sau fac curat în cameră - totul cu viteza... melcului.

Unii chiar stau degeaba, la propriu, în fața camerei, privesc în gol, se uită pierduți pe fereastră, admiră răsăritul sau apusul minute în șir, de parcă timpul s-ar opri în loc și nu mai e nimic de făcut, nimic de demonstrat, nimic de arătat, nimic de bifat pe agendă.

@eklipsu This sound is everything! ????☁️????????????‍♀️????????????????#homedecor #softgirl #fyp #softgirlaesthetic #softgirlera #fy #romanticizeyourlife #aesthetics #feminineenergy #pinterestgirl #slowliving #homeaesthetic #home #pinterest ♬ original sound - oldphilosophartaccount

E ca un fel de reconectare la sine, spun cei mai mulți, o aducere aminte că viața este despre cu totul altceva, nu doar despre muncă, facturi și goana după cumpărături. Ca în exemplul de mai jos:

@emilypadan it changed my life ???????? follow for more slow living tips and inspo #slowitdown #slowliving #slowtravel #unplug ♬ original sound - Daily Reminders

Cei mai mulți asociază slow living-ul cu viața simplă de la țară, trezitul de foarte dimineață, deseori la 4 sau 5 am, treburi ușoare în gospodărie, relaxare, natură, duminică, tihnă, pace, munte, absența tehnologiei, mâncare sănătoasă, meditație, conectare la sursă. 

Youtube video image

Practică nesănătoasă?

Apare însă următoarea întrebare: sunt aceste jurnale zilnice de slow living o invitație la lene sau, dimpotrivă, ne învață să mai stam locului, să trăim mai intens, să dam mai multă atenție la tot ce avem în jur? Ne fac mai izolați? Ne educă să fim solitari? E tragere de timp? Ne îndeamnă să tărăgănăm lucrurile? Nu stă timpul prea mult în loc atât pentru cei care le fac cât și pentru cei care le vizionează?

Vloggerul Sabina Rusescu a venit cu observații, în exclusivitate pentru DC News:

"Trebuie să recunosc că eu personal nu sunt fană a acestui tip de conținut, asta pentru că sunt o agitată din fire, dar nu cred ca ne fac să fim neproductivi, ci dimpotrivă, ne pot ajuta să fim mai atenți la detalii, nu e punctul meu forte acesta, probabil de aia nici nu mă pasionează. Îi admir totuși pe cei care produc și consumă astfel de conținut" spune Sabina.

R: Pentru consumatorul de TikTok sau de Youtube nu e risipă de timp? Cât te uiți la un clip de slow living poți viziona alte 10 clipuri din care poți afla câte ceva!

S.R.: Ba da, dar cred ca tocmai de asta e nevoie și de astfel de clipuri, pentru că ne-am obișnuit să fie totul pe repede înainte, suntem mult prea agitați, vrem totul acum. Cred că vizionarea unui astfel de clip e ca un fel de gură de aer proaspăt. Acum, nu zice nimeni că trebuie să urmărești 10 astfel de clipuri într-o zi, dar cred că unul, două ne ar prinde bine din când în când. Să ne mai amintească cum e viața trăită și altfel decât pe fugă. E un fel de exersare a răbdării, o răbdare pe care nu prea o mai avem. Eu una nu o mai am și aș vrea să mi-o cultiv. Iar aceste clipuri pot fi de folos.

Ce presupune conceptul de slow-living

Clipurile de pe TikTok care promovează stilul de viață „slowliving” sunt adesea interpretate greșit ca fiind o invitație la lene și neproductivitate. Însă, în esență, acest concept nu are legătură cu lenea și statul degeaba, ci mai degrabă cu încetinirea conștientă și intenționată a ritmului vieții pentru a reduce stresul, a te concentra pe momentul prezent și a adopta un stil de viață mai echilibrat.

„Slowliving” pune accent pe conștientizarea și intenționalitatea în acțiunile zilnice, promovând o deconectare de la ritmul alert și de la presiunea de a fi mereu productiv. Într-o lume dominată de multitasking și de o mentalitate orientată spre succes rapid, slowliving ne încurajează să luăm pauze, să acordăm atenție detaliilor și să avem grijă de bunăstarea noastră mentală și fizică. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să renunțăm la muncă sau să fim ineficienți, ci că ar trebui să ne reamintim să ne alocăm timp și pentru odihnă, reflecție și activități care ne aduc plăcere.

Astfel, aceste clipuri nu promovează neapărat lipsa de productivitate, ci mai degrabă productivitatea sustenabilă și echilibrată, cu focus pe calitatea vieții. Totul depinde de modul în care este interpretat mesajul, spun experții, potrivit fastercapital.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel