Ne place să ne complicăm: proiect de înființare a unei autorități naționale împotriva etnobotanicelor, deși consumul acestora se poate reglementa prin ANM și ANSVSA

etnobotanice
etnobotanice

Parlamentarii vor să implementeze Autoritatea Naţională pentru Produse Aromatice şi de Sinteză, care să controleze consumul de etnobotanice. Proiectul de lege este destul de controversat, deoarece mulți specialiști nu consideră necesară apariția unei noi instituții în contextul crizei economice, mai ales că avem o Agenție Națională a Medicamentului (ANM) și o Agenție Națională Sanitar Veterinară și pentru Securitatea Alimentelor (ANSVSA), care s-ar putea ocupa de acest control.

Deputaţii PSD Mugurel Surupăceanu, Nicolae Bănicioiu, Robert Negoiţă, Roman Ioan şi Cristina Ioana Dumitrache au inițiat un  proiect de lege în acest sens. Proiectul are ca scop interzicerea introducerii pe piaţă a produselor aromatice sau de sinteză, dacă ele nu îndeplinesc criteriile de clasificare, ambalare şi etichetare stabilite de lege. Astfel, producţia, importul, distribuţia şi utilizarea produselor aromatice sau de sinteză vor fi admise numai dacă se obţine o autorizare de punere pe piaţă ce va fi eliberată de către autoritate şi numai în interes medical, adică exact ceea ce face ANM.

Autorizarea ceaiurilor

„Se va controla persoana care cumpără aceste plante, pentru a se vedea ce face cu ele şi unde le foloseşte. Aceste substanţe sunt de fapt folosite ca îngrăşăminte chimice, se folosesc în agricultură. Dar ele, pe parcurs, capătă anumite modificări şi devin periculoase, din cauza celor care le modifică prin stropire cu diverse tincturi concentrate”, a spus Surupăceanu. Acesta a spus că înfiinţarea noii Autorităţi Naţionale va avea un dublu scop, dat fiind faptul că din aprilie 2011 va intra în vigoare o directivă a Comisiei Europene privind codexul alimentar, ce prevede şi autorizarea ceaiurilor. Autoritatea Naţională pentru Produse Aromatice şi de Sinteză va da aceste autorizaţii, după un control atent al produselor.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Elena Popescu, a apreciat la rândul său proiectul de lege, dar a atras atenţia că el va fi dificil de implementat, deoarece ar fi nevoie şi de o aprobare din partea Comisiei Europene pe această speţă. „Problema etnobotanicelor există de peste doi ani şi la nivelul ţărilor europene şi ea nu s-a putut rezolva. Situaţia este greu de soluţionat deoarece există peste 3.000 de substanţe în China ce se pun în circulaţie. Până acum au fost aduse doar 150, iar din 100 de mililitri de tincturi se pot face circa 10 kilograme de soluţie toxică”, a spus Elena Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel