Ne e ruşine să fim responsabili? Contează atât de mult părerea altora încât acceptăm să ne punem în pericol doar pentru a părea "cool"?
La începutul lunii mai, o barcă în care se aflau mai multe persoane s-a răsturnat în râul Mureş. Nimeni nu purta vestă de salvare. Tot la începutul lunii mai, două tinere care participau la o petrecere pe malul lacului Snagov s-au urcat pe skijet, noaptea, pentru o plimbare pe lac. Niciuna nu ştia să înoate, însă se pare că nu purtau nici veste de salvare.
În timpul pandemiei, persoanele care purtau mască de protecţie erau judecate de mulţi, replica preferată fiind "purtaţi botniţă".
În maşini, centura de siguranţă, indiferent de locul ocupat, se poartă doar pentru că senzorii maşinii fac zgomot sau pentru a evita amenda. Prea puţini se gândesc, în primul rând, la siguranţă. Toţi sunt "cool" că nu sunt responsabili.
CITEŞTE ŞI - Impactul inteligenței artificiale. Predicția psihologului Radu Leca nu va fi pe placul românilor
Am discutat cu psihologul Radu Leca despre acest subiect şi l-am întrebat dacă este ruşinos să fii responsabil în societatea actuală. Iată ce ne-a spus specialistul.
"Oamenii cred că a fi responsabil înseamnă că ești vulnerabil la critică directă și judecată. Cine te judecă și de ce ești judecat este mai important decât respectarea unor reguli de bun simț. Oamenii simt că nu trebuie să respecte regulile, din rușine socială. Atunci când nu te descurci bine într-un anumit domeniu, simți rusine, dar cosmetizezi ceea ce simți afirmând că nu ai rușini.
Rușinea este un sentiment comun la care se poate ajunge, cu ușurință, pentru că mulți oameni se află sub presiunea societății de a fi perfecți și de a avea succes deplin în toate aspectele vizibile ale vieții.
Lucrul acesta poate duce la un sentiment de jenă sau rușine dacă lucrurile nu merg bine, chiar dacă aparent ești responsabil și te străduiești să faci tot ce poți.
Cunoscutul sentimentul de jenă, ce definește unul dintre stâlpii panicii, se bazează pe faptul că o persoană se simte inconfortabil sau stânjenită într-o situație sau o stare de fapt, pe care nu o poate controla deplin sau căreia nu ii poate face față.
Sentimentul se leagă de frica de a fi judecat sau de a nu fi capabil să se comporte conform așteptărilor societății sau ale celor apropiați.
Sentimentul profund de jenă poate apărea din cauza gândurilor sau acțiunilor trecute ale cuiva, care pot fi percepute ca rușinoase", a explicat Radu Leca pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News