”Ne străduim să scăpăm de el”. Șeful SRI-ului ucrainean, aproape de o demitere. Cine este Bakanov, prieten încă din copilărie cu Zelenski

Foto: Volodimir Zelenski, Ivan Bakanov / facebook, SBU
Foto: Volodimir Zelenski, Ivan Bakanov / facebook, SBU

Șeful SBU s-ar afla aproape de o demitere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenționează să-l demită pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din cauza unor operațiuni nereușite, dar și a pierderilor în Herson.

Potrivit publicației Politico, din cauza eșecurilor și pierderilor din Herson, Bakanov a căzut în dizgrația președintelui Zelenski.

Citând mai mulți oficiali apropiați președintelui, dar și un diplomat occidental, care ar avea un rol de consilier al Kievului cu privire la reforme, Politico scrie că Zelenski caută „să-l înlocuiască pe Bakanov cu cineva mai potrivit”, arată Radio DCNews.

Bakanov a fost atacat de oamenii apropiați de Zelenski după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, deoarece șeful SBU nu a reușit să facă față în mod corespunzător noilor provocări.

Potrivit surselor publicației, ”dosarul Bakanov” îi dă dureri de cap lui Zelenski, care nu este prea încântat de perspectiva de a-și concedia unul dintre cei mai apropiați colaboratori.

Totuși, președintele s-ar putea vedea nevoit să-l schimbe pe șeful SBU, în special din cauza ușurinței cu care Ucraina a pierdut regiunea Herson.

Regiunea Herson, călcâiul lui Ahile

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea SBU a fost cel puțin pasivă și a înlesnit avansul și capturarea Hersonului.

„Suntem extrem de nemulțumiți de slujba lui și ne străduim să scăpăm de el”, a declarat, sub condiția anonimatului, un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, pentru publicația Politico. „Nu suntem mulțumiți de abilitățile lui manageriale, știi, pentru că acum ai nevoie de... abilități de management anti-criză, așa cum credem că are”.

Generalul Serhiy Kryvoruchko, șeful direcției SBU a Hersonului, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele ruse să-l ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelensky, susțin autoritățile. 

Totodată, colonelul Ihor Sadokhin, asistentul lui Kryvoruchko și șeful Centrului Antiterorist al biroului local, ar fi informat forțele ruse care se îndreptau spre nord din Crimeea cu privire la locațiile minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei trasee de zbor pentru aeronavele inamice, în timp ce fugea într-un convoi de agenți SBU care mergea spre vest.

Drept urmare, la 1 aprilie, Zelenski a decis să-l demită pe șeful Direcției I din SBU, dar și pe șeful regiunii Herson.

„Astăzi am luat o altă decizie în privința unor anti-eroi. Nu am timp să mă ocup de toți trădătorii, dar toți vor fi pedepsiți treptat. Cei care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean… vor fi inevitabil lipsiți de grade militare înalte.

De aceea Andriy Olehovych Naumov, fost șef al departamentului principal de securitate internă la Serviciul de Securitate al Ucrainei și Serhiy Oleksandrovych Kryvoruchko, fost șef al direcției SBU din regiunea Herson, nu mai sunt generali”, a transmis Volodimir Zelenski.

Perioada Kvartal 95

Citește mai departe pe Radio DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel