Mii de evrei se află și în acest an într-un pelerinaj la Uman, un oraș la sud de Kiev în care zace rabinul Nahman, unul dintre fondatorii Hasidismului, o mișcare ultra-ortodoxă răspândită în întreaga lume.
În ciuda apelurilor din partea autorităților ucrainene și israeliene, cel puțin 15.000 de persoane sunt așteptate în Ucraina să viziteze mormântul rabinului în zilele de Rosh Hashanah, la sfârșitul lunii septembrie.
În ultimele zile, atât premierul israelian Yair Lapid, cât și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky le-au cerut credincioșilor să nu meargă acolo ”în considerarea riscului mortal de a intra în această zonă de luptă”.
Apelul a fost relansat și de Ministerul de Externe israelian care a emis o notificare în care amintește că în ultimele zile ”au fost lansate rachete în zona Uman, ucigând un civil și rănind mai mulți alții”.
Ambasadorul ucrainean la Tel Aviv, Yevgen Korniychuk, a reamintit, de asemenea, pe Facebook că Kievul interzice accesul ”turiștilor și vizitatorilor” și ”nu poate garanta siguranța” pelerinilor.
”Imaginați-vă că există o mulțime de 50 de mii de oameni, sau chiar mai mult, care se roagă lui Uman și că Rusia decide să lanseze rachete. Nu există nicio garanție că acest lucru nu se va întâmpla atunci când au avut loc atacuri asupra centrelor comerciale, grădinițelor și școlilor”, a scris diplomatul, potrivit Europa Today.
Început din 1811, pelerinajul la Uman nu s-a oprit niciodată de-a lungul secolelor. În perioada sovietică, credincioșii au sfidat interdicția impusă de autorități, iar mulți dintre ei au fost arestați și trimiși în Siberia.
În timpul Războiului Rece, Israelul și SUA au reușit să ajungă la un acord cu Moscova pentru a permite cetățenilor lor să viziteze mormântul rabinului. Adevăratul boom al pelerini a început după anii 1990, când au fost atinse vârfuri de 40 de mii de credincioși lui Uman.
Pentru cetățeanul ucrainean, pelerinajul a devenit principala sursă de aflux turistic, dar acest lucru nu a evitat problemele de ordine publică. De-a lungul anilor au avut loc ciocniri, chiar dure, între grupuri de localnici și credincioși.
Presa ucraineană i-a acuzat pe pelerini de abuz de alcool și droguri și de violență gratuită. În 2010, un credincios a fost înjunghiat și ucis. Tel Aviv area decis de atunci să-și trimită polițiștii să vegheze pe pelerini, deschizând un consulat temporar.
Citește și:
Vorbind la televiziunea de stat rusă, Vitali Gancev a spus: 'Însuşi faptul spargerii apărării noastre reprezintă deja o victorie substanţială pentru forţele armate ucrainene'.
Ministerul rus al Apărării a postat imagini video cu ceea ce a spus că sunt trupe ruse trimise în regiunea Harkov.
Unele zone la est de oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume şi al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost ocupate de forţele ruse imediat după invazia la 24 februarie, dar Rusia nu a reuşit să captureze şi oraşul propriu-zis.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ucrainene au 'eliberat zeci de aşezări' şi au recuperat peste 1.000 km pătraţi de teritoriu de la forţele ruse în est şi sud în ultima săptămână.
Kremlinul a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la avansul ucrainenilor în regiunea Harkov, limitându-se să spună că problema ţine de competenţa Ministerului Apărării.
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că forţele ucrainene au avut un anumit succes în operaţiunile lor din Harkov şi Herson.
Trupele ucrainene au recucerit peste 700 km pătraţi de teritoriu în sudul şi în estul regiunii Harkov, unde au avansat cu până la 50 km în adâncul poziţiilor ruse şi au recucerit 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.
'Vedem în prezent succes la Herson, vedem succes la Harkov şi aceasta este foarte, foarte încurajator', a afirmat Austin în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ceh la Praga.
Aceste câştiguri ar însemna o lovitură serioasă pentru Rusia, care - potrivit serviciilor de informaţii occidentale - a suferit pierderi imense. În schimb, ar reprezenta un impuls puternic pentru Kiev, dornic să arate susţinătorilor săi occidentali că poate schimba situaţia din teren dacă dispune de suficient armament şi că merită să fie sprijinit în continuare, comentează Reuters.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News