Ne vom debloca telefoanele cu ajutorul respirației? Când ar putea fi posibil

foto: Freepik
foto: Freepik

Respirația ar pute servi, pe viitor, ca metodă de identificare pe mai multe dispozitive.

Un grup de cercetători din India a făcut o descoperire remarcabilă în domeniul biometriei. În timp ce investigau problemele legate de respirație, aceștia au avut o revelație interesantă: respirația poate servi ca o formă de identificare, cu o rată de succes aproape de 100%, scrie New Scientist.

Biometria este deja utilizată la scară largă în proceduri de identificare, inclusiv prin amprente digitale, recunoașterea facială și recunoașterea irisului. Institutul Indian de Tehnologie Madras din Chennai a desfășurat un studiu care sugerează că și respirația poate fi adăugată la această listă.

Cum s-a desfășurat experimentul

Cercetătorii au apelat la 94 de voluntari și au înregistrat diverse tipuri de expirații folosind un senzor de presiune a aerului. Analizând datele cu ajutorul inteligenței artificiale, au constatat că aceasta a fost capabilă să identifice corect sursa respirației cu o precizie de 97%.

Inteligența artificială a reușit să identifice diferențe distincte în formele tractului respirator superior, specifice fiecărei persoane. Într-un al doilea test, IA a reușit să asocieze corect o analiză prealabilă a respirației cu una dintre cele două persoane în peste 50% din situații.

Chiar dacă mai e loc de îmbunătățiri, această descoperire prezintă implicații potențiale semnificative pentru diverse companii, inclusiv pentru giganții tehnologici precum GAFAM. Se preconizează că în jurul anului 2030 ar putea fi implementat primul sistem de recunoaștere ID cu ajutorul respirației.

Dacă în viitor s-ar dezvolta un sistem fiabil de identificare bazat pe respirație, acesta ar oferi un avantaj distinct față de alte metode, deoarece ar fi imposibil de utilizat după decesul utilizatorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel