Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România anunţă că Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, a murit la vârsta de 82 de ani.
"Momente când cuvintele nu îşi mai au nici un rost... Cu profund regret, anunţăm că Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, fost ambasador al României în Finlanda şi Estonia, ne-a părăsit în această dimineaţă. Drum lin spre stele, maestre!", se arată într-un mesaj al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România postat pe Facebook.
Neagu Udroiu, cunoscut publicist, reporter şi diplomat, fost ambasador al României în Finlanda şi Estonia, s-a născut la 3 aprilie 1940, în satul Cartojani (Vlașca), județul Teleorman.
Cărți publicate de către Neagu Udroiu:
„Terra, casa în care locuim, „Mâine, în secolul următor”, „Reporter pe Missisippi”, „Zăpezi din Miazănoapte”, „Sita lui Eratostene”, „Regatul meu pe-o știre”, „Sub rotile Carului Mare”, „Cavaleri ai Ordinului Gutenberg”, „Piloții de formula 1”, „Emisferele de Magdeburg”, „ Ferestre spre Carpați”, „ America, un loc sub soare”, „ Cartojani- istorii vechi și noi”, Vol. 1-2; „Semaforul Albastru”, „ Tehnologia în tranșeele informației”, „În vizită la Moș Crăciun”, etc.
Iată cum relata UZPR, pe site-ul oficial, ultima aniversare a diplomatului:
"În cea de-a patra zi a Salonului Cultural, ediția 2022, ce s-a desfășurat la Palatul Brătianu de pe Strada Visarion nr. 4-6 din București, am avut marea bucurie și onoare să fie prezent în mijlocul nostru Excelența Sa Neagu Udroiu, un mare jurnalist contemporan, ce a conferit strălucire profesiei de cronicar al clipei efemere.
Deschiderea oficială a evenimentului cultural a fost realizată de distinsul și marele om de cultură Ion I. Brătianu, cu binecunoscutul său mesaj: « O, ce minune ! O, ce extaz ! C-am apucat clipa de azi !». Vorbitorul a urat bun venit participanților subliniind totodată bogăția activităților care se desfășoară în cadrul Salonului Cultural din acest an, anume: salon de pictură, salon de carte cu lansări de volume, momente artistice, cu participare din România, Moldova și Ucraina.
Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Sorin Stanciu a adresat calde mulțumiri gazdei evenimentului, Ion I.Brătianu și în semn de mulțumire și apreciere i-a înmânat acestuia medalia și placheta jubiliară UZPR.
Domnul Stanciu ne-a împărtășit tuturor bucuria că Excelența Sa Domnul Neagu Udroiu a putut răspunde invitației de a fi în mijlocul nostru la ceas aniversar. A avut onoarea, bucuria și cinstea de a fi alături de Domnul Udroiu mulți ani, atât în țară cât și peste hotare, apreciindu-i seriozitatea, profesionalismul și dedicarea care l-au caracterizat mereu în tot ceea ce a întreprins. În semn de omagiu, iubire și prețuire din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Domnul Stanciu a înmânat sărbătoritului “Distincția Excelență în Performanță pentru implicarea totală, cultural-publicistică, și performanța calitativă și cantitativă în evoluția și patrimoniul presei românești de-a lungul unei bogate și fructuoase cariere”.
Vizibil emoționat, dar aureolat de o glorie binemeritată, Domnul Neagu Udroiu a oferit publicului din sală o suită de amintiri din bogata sa viață de jurnalist și diplomat. S-a referit la remarcabile persoane cu care a colaborat sau s-a intersectat, a istorisit apoi întâmplări savuroase din presa românească contemporană, spre încântarea celor prezenți. A lansat aici, la acest festin de carte, arte și elanuri creatoare, recenta sa lucrare „Jurnalismul”, volumele I și II, apărută la Editura “ UZP”, la inițiativa regretatului Președinte Doru Dinu Glăvan. S-a referit și la cartea sa de istorie a presei românești, scrisă în 3 volume generoase, despre personalitățile care au marcat presa românească, plecând de la Heliade Rădulescu și ajungând până în zilele noastre, fiind prezentate agenții de presă, publicații, posturi de radio și televiziune din România, un capitol distinct fiind consacrat Agenției Naționale de Presă Agerpres (căreia i-a fost director). Excepționala istorie a presei românești scrisă de Maestrul Neagu Udroiu, intitulată inspirat „Condeie, voci, chipuri”, apărută la Editura “Tipo Moldova” din Iași, este de factură enciclopedică, înglobând munca excepțională de o viață "
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu