Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ nu a avizat sanitar 33 de unităţi şcolare din judeţ din cauza lipsei apei curente sau a faptului că apa nu este potabilă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectură, doctorul Roxana Pipirigeanu din cadrul DSP Neamţ.
Potrivit sursei citate, 12 şcoli au sursa de apă nepotabilă fapt pentru care s-au montat recipiente cu apă pentru a asigura minimul necesar în timp ce 9 unităţi şcolare nu au deloc o sursă de apă potabilă.
Alte două şcoli au fost reabilitate şi la sfârşitul lunii august au solicitat autorizaţie şi se recoltează probele de apă şi verificare igienico-sanitare, iar două şcoli au încheiat reabilitarea, dar încă nu au depus actele la DSP, a declarat doctorul Roxana Pipirigeanu.
Reţeaua de medici şcolari numără 9 medici şi 64 de asistenţi medicali care lucrează în 18 cabinete din grădiniţe şi 18 cabinete din şcoli şi licee. De asemenea, sunt 8 medici stomatologi şi 2 asistenţi stomatologi care lucrează în 9 cabinete şcolare.
Prefectul Daniela Soroceanu a precizat că din 693 clădiri cu destinaţie şcolară, doar 9 nu deţin aviz de securitate la incendii.
În ceea ce priveşte asigurarea cu pază sau monitorizare video, prefectul de Neamţ a menţionat că din cele 334 unităţi şcolare cu personalitate juridică, 92 unităţi din mediul urban şi 248 din mediul rural au pază sau sisteme video de monitorizare.
Daniela Soroceanu a adăugat că 58 unităţi şcolare au toaleta în curte, însă o parte dintre acestea au fost modernizate sau sunt cuprinse în lucrări de modernizare.
Potrivit sursei citate, în judeţul Neamţ au fost alocate peste 86,6 milioane lei din fonduri guvernamentale pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea, extinderea şi dotarea unităţilor şcolare, creşelor şi grădiniţelor, fiind accesate 81 de proiecte în 49 de unităţi administrativ-teritoriale.
Vom începe anul şcolar pe 9 septembrie în condiţii normale, mult mai bune ca anul trecut, dar perfectibile, a declarat, în conferinţa de presă, prefectul Daniela Soroceanu.
Inspectorul şcolar general Elena Laiu a declarat, în aceeaşi conferinţă, că există 90% dintre manualele şcolare necesare. Deficitul este la clasa a şaptea unde nu a venit niciun manual, dar este o problemă la nivel naţional, a declarat inspectorul şcolar general, Elena Laiu.
Potrivit sursei citate, în reţeaua şcolară funcţionează 153 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 178 de structuri arondate.
Prognoza pentru anul şcolar care începe luni este de 69.500 elevi.
Centrul de Prevenire Antidrog Neamţ va desfăşura activităţi de prevenire în şcoli alături de Centrul Regional Împotriva Traficlui de Persoane, IPJ şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News