Armenia, Azerbaidjanul și Rusia au semnat un acord pentru a pune capăt celor șase săptămâni de lupte acerbe din provincia Nagorno-Karabakh.
Cele două părți implicate în conflictul din Nagorno-Karabakh, Armenia și Azerbaidjan, dar și Rusia, au semnat un acord prin care vor să pună capăt violențelor din regiunea disputată din Caucaz.
În timp ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a descris această soluționare ca fiind „nespus de dureroasă”, într-o postare emoționantă pe Facebook, președintele azer Ilham Aliyev a sărbătorit pe Twitter: „Aceasta este o zi istorică, se pune capăt conflictului Armenia-Azerbaidjan din provincia Nagorno-Karabakh.”
Anunțul a dus la neliniște în Erevan, capitala Armeniei. La douăzeci de minute după ce Pashinyan a postat pe Facebook, protestatarii au forțat intrarea în clădirea principală a guvernului din Erevan, solicitând demisia primului ministru. „Reacția la această declarație de încheiere a războiului din Armenia a fost întâmpinată cu ceea ce pare a fi dezgust și deznădejde absolută”, a declarat Robin Forestier-Walker, jurnalist AlJazeera.
Pashinyan a declarat că a încheiat acordul de pace sub presiunea propriei sale armate, care a spus că toate acțiunile militare din Nagorno-Karabakh s-au terminat și situația e sub control. Acordul a avut loc după ce Armenia a pierdut controlul asupra unui oraș strategic din Nagorno-Karabakh, cunoscut sub numele de Shusha pentru Azerbaidjan și Shushi pentru armeni și după doborârea unui elicopter rus de către forțele azere (vezi AICI).
Conform acordului, forțele ruse de menținere a păcii vor fi dislocate de-a lungul liniei frontului în Nagorno-Karabakh și pe coridorul dintre regiune și Armenia. Aliyev a spus că și Turcia va participa la procesul de menținere a păcii, informează AlAjzeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu