În contextul în care în această perioadă se desfășoară festivalurile Electric Castle, Untold sau Neversea, psihologul criminalist Tudorel Butoi a arătat, pentru DC News, care este explicația din spatele succesului și pe ce comportamente cheie se bazează acestea.
DC News: Care este explicația, din punct de vedere psihologic, pe ce se bazează succesul acestor evenimente, care atrag mulțimi mari de oameni?
Pe măsură ce societatea avansează, prin numeroase elemente tehnice, de inventică, de ultra-tehnologizare a vieții noastre, toate acestea sunt aducătoare de hedonism, de plăceri. Comportamentele emoționale au la bază trăirea plăcerii. Prin urmare, ele aduc trăirea plăcerii drogului, alcoolului și a plăcerilor sexuale. Toate acestea se îmbracă emoțional și se continuă în sezonul manifestărilor în aer liber, pe muzică electronică, în care toți țopăie, se dezlănțuie sub privirile unei mulțimi. Vorbim despre o zonă emoțională pentru care vom suporta consecințele. Mare parte dintre tinerii care merg acolo sunt consumatori de diferite substanțe sau alcool. Punctez faptul că emoționalul adună oamenii, îi coagulează. Dispare liderul în asemenea comunități, în sensul că populația devine ca o maioneză care trăiește aceeași plăcere la dimensiuni pe care le personalizează fiecare. Apare comportamentul mimetic și totodată comportamentul excesiv de evadare din această maioneză, prin comportamente tot mai excentrice ale unor persoane față de celelalte” a spus Tudorel Butoi.
DC News: De ce se exagerează cu aceste comportamente tot mai excentrice?
Toate aceste lucruri au cauză trăirea emoțiilor. Se exagerează cu un anumit tip de comportament rudimentar pentru a ieși din anonimat. Se face o adevărată industrie, păpușari - păpușați. După ce se termină distracția se trage linie. Unii nu au luat BAC-ul, alții nu mai au bani. Sunt aceste eșecuri, care, din punct de vedere psihologic, accentuează starea de anxietate, de depresie a fiecărui individ în parte. De asemenea, apare senzația de gol, de vid, de om ratat, de eșec. În cel mai rău caz, apar și suicidurile, care pentru unii sunt inexplicabile. Însă, suicidul arată că individul se secătuiește, se epuizează în aceste comportamente de tip emoțional, pe Dumnezeu îl pierde și atunci râmăne singur”, a concluzionat psihologul criminalist, Tudorel Butoi, pentru DC News.
Vezi și Metodă de înșelăciune devoalată. Tudorel Butoi: Pe asta se bazează escrocii. MARE ATENȚIE!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci