Este nebunie pe piața imobiliară în aceste zile! Din cauza faptului că TVA ar putea crește de la 5% la 9%, odată cu noile măsuri fiscale, oamenii care aveau în plan un apartament fie se grăbesc să-l cumpere acum, luând practic ce găsesc, oferta fiind limitată din cauza faptului că în București nu s-a mai construit nimic, fie renunță să mai facă vreo achiziție.
Publicitate
Majorarea TVA de la 5 la 9% pentru apartamentele sub 120.000 de euro, măsură pe care Guvernul o ia în calcul în noul pachet de măsuri fiscale, i-a făcut pe unii români să cumpere acum o casă nouă. Altfel, mulți dintre ei, riscau să nu se mai încadreze la credite. Există însă și mulți tineri care, odată cu noile măsuri fiscale, vor renunța la planul de a face o achiziție.
TVA-ul pentru cumpărarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA (aproximativ 120.000 de euro fără TVA) ar urma să crească de la 5% la 9%, potrivit unui draft de ordonanță pregătit de Guvern.
VEZI ȘI: Imobiliare, blocaj total în București. Un apartament costă 150.000 euro, iar altul 68.000 euro, chiar dacă sunt în aceeași zonă - https://www.dcnews.ro/imobiliare-blocaj-total-in-bucuresti-un-apartament-costa-150-000-euro-iar-altul-68-000-euro-chiar-daca-sunt-in-aceeasi-zona_929856.html
Doar că această măsură nu va aduce bani mulți la buget. Ne-a dat mai multe detalii Alexandru Bodislav, profesor de economie.
„Un apartament sau o casă peste 120 de metri pătrați într-o zonă medie depășește pragul de 120.000 euro și automat intră pe altă grilă de TVA (adică este 19%). Dar acum fie vorbim despre ceva care se vinde fiind pe stoc de mult timp, fie se află într-o zonă foarte proastă. Scopul de a pune acel prag de 120 metri pătrați este pentru a diferenția între spațiul de locuit obișnuit și spațiul de locuit de lux. Practic se taxează orice este lux. Dar această măsură nu va aduce prea mulți bani la buget pentru că se adresează unei nișe care este extrem de redusă”, a zis Alexandru Bodislav, profesor de economie, la emisiunea D'Economic News, realizată de jurnalistul Alex Vlădescu.
Momentul în care vin aceste modificări fiscale este nepotrivit pentru că oricum piața imobiliară este blocată. Vânzările s-au diminuat la jumătate de la debutul războiului din Ucraina și au rămas la acest nivel, dar numai prin eforturi considerabile. Aceste măsuri ale Guvernului doar agravează situația. Dacă vom avea TVA de 9%, persoanele cu resurse limitate vor fi primele afectate, iar volumul tranzacțiilor va scădea și mai mult. Problema constă în faptul că, într-un context deja dificil, în care ar fi fost de așteptat să se acorde ajutor, se adaugă, de fapt, mai multe complicații.
VEZI ȘI: Imobiliare, blocaj total în București. Un apartament costă 150.000 euro, iar altul 68.000 euro, chiar dacă sunt în aceeași zonă - https://www.dcnews.ro/imobiliare-blocaj-total-in-bucuresti-un-apartament-costa-150-000-euro-iar-altul-68-000-euro-chiar-daca-sunt-in-aceeasi-zona_929856.html#google_vignette
Vedeți mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu