Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre negocierile din coaliție și refuzul lui Mihai Tudose.
Întrebat care sunt şansele ca UDMR să iasă de la guvernare şi să cedeze PNL-ul Ministerul Mediului pe care îl cere sau PSD Ministerul Agriculturii, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Discuţiile sunt absolut reale, în acest moment. Domnul Tánczos Barna, de la Mediu, să meargă la Agricultură. Dânsul a mai fost secretar de stat la Agricultură, acum mai bine de un deceniu cred, cunoaște domeniul.
Este o negociere a UDMR, cerând maximum: să rămână lucrurile cum sunt acum. Eu cred că, şi dacă li se ia un minister, UDMR nu va ieşi de la guvernare, fiindcă, totuşi, el reprezintă interesele comunității maghiare din ţara noastră, comunitate care este bine să fie reprezentată şi la nivelul Guvernului. Şi, atunci, şi dacă li se ia un minister, cum este Ministerul Mediului, li se dă Agricultura, nu văd niciun fel de problemă pentru UDMR. Şi dacă nu li se dă Ministerul Agriculturii, tot nu văd acest lucru, fiindcă Ministerul Dezvoltării rămâne în continuare la UDMR. Și mai este Ministerul Sportului care, totuşi, înţeleg că va fi comasat în Ministerul Familiei, în aşa fel încât ministerul doamnei Firea să aibă mai multă consistenţă, mai multă substanţă.
UDMR, cu 5-6% în Parlament - nu este nevoie de UDMR să faci majoritatea de 50% - ar face o greşeală să iasă de la guvernare. Dar, deocamdată, dânşii ştiţi că sunt negociatori foarte buni."
Cât despre pasul în spate făcut de Mihai Tudose, care nu vrea să mai vină în Guvern, deşi Marcel Ciolacu şi-l doreşte, analistul politic a mai spus:
"Domnul Tudose îşi încheie un mandat de 5 ani în Parlamentul European, anul viitor. Să vii în Guvern, la Ministerul Economiei, pentru un an, probabil că nu este convenabil, din punct de vedere al carierei sale politice. Un mandat parlamentar înseamnă inclusiv o pensie specială. Pentru un mandat, ştiţi bine că sunt 1500 de euro, pentru două mandate vreo 3000 de euro, pentru trei vreo 4000 de euro. Acolo, nu s-a pus problema de pensii speciale, fiindcă cei care ar trebui să aibă aceste indemnizaţii sunt cei aleşi, în democraţie, nu cei numiţi. Dar este altă poveste, nu am ajuns acolo. Democraţia noastră este încă la început.
Acesta cred că este motivul, mai ales că Ministerul Economiei, fără Ministerul Energiei, nu este foarte ofertant. Sunt enorm de multe probleme la Ministerul Economiei. Principalele probleme sunt cu industria de apărare, unde vedeţi că România cheltuieşte miliarde şi nu reuşeşte să materializeze nimic în ţara noastră prin programele de offset care practic sunt inexistente".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu