EXCLUSIV  Negocieri Rusia-Ucraina. Bogdan Chirieac: Ucraina poate rezista, probabil, pe timp nelimitat cu sprijin occidental/ Rusia e într-o poziție imposibilă, în acest moment

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Bogdan Chirieac a analizat concluziile negocierilor de la Istanbul, dintre Rusia și Ucraina, încheiate marți, în urma cărora Moscova a anunțat că își va reduce trupele de lângă Kiev și Cernihiv.

În urma discuțiilor care au durat aproximativ patru ore, oficialii ruși au decis reducerea „radicală” a activității militare în apropierea orașelor Kiev și Cernihiv pentru a „crește încrederea reciprocă în viitoarele negocieri în vederea convenirii și a semnării unui acord de pace cu Ucraina”, a anunțat viceministrul Apărării de la Moscova la televiziunea de stat, potrivit The Moscow Times.

Potrivit analistului Bogdan Chirieac, decizia Kremlinului nu vine în urma unui gest de bunăvoință a lui Vladimir Putin, ci mai degrabă este o mișcare prin care Moscova încearcă să minimizeze din distrugerile din tabăra proprie.

„Rusia este într-o poziție imposibilă în acest moment, la fel cum este și liderul irațional de la Kremlin. Campania militară s-a împotmolit, e un dezastru pentru Rusia, iar sancțiunile economice au prăbușit Rusia pur și simplu: de la monedă, până la lipsa produselor de larg consum, la lipsa de produse de înaltă tehnologie; Rusia este în genunchi acum, economia sa de la locul 11 mondial a coborât la locul 22. Cu aceste lucruri spuse s-a trecut la negocieri și vestea bună a fost că s-a anunțat că, o dată cu încetarea focului, ceea ce e de la sine înțeles, în două săptămâni s-ar ajunge la un acord de pace Rusia - Ucraina”, a comentat Bogdan Chirieac pentru DC News.

Serghei Șoigu, din nou în lumina reflectoarelor

Ziua de marți a fost marcată de mai multe surprize venite din tabăra Rusiei. Pe lângă reducerea neașteptată de trupe, astăzi a reintrat în lumina reflectoarelor și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Acesta a declarat, în ciuda datelor din teren oferite de autoritățile de la Kiev și de observatorii internaționali, că principalele "sarcini" ale Rusiei în Ucraina au fost finalizate.

„În primul rând, vorbim despre cursul operațiunii militare speciale a Forțelor Armate Ruse pe teritoriul Ucrainei. În general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost finalizate. Potențialul de luptă al Forțelor Armate ucrainene a fost semnificativ redus, ceea ce ne permite să ne concentrăm atenția și eforturile principale asupra atingerii scopului principal - eliberarea Donbasului”, a spus Serghei Șoigu.

Șoigu este cunoscut însă ca fiind foarte apropiat de comandanți, unii comentatori internaționali afirmând că distrugerile încasate de militarii ruși în Ucraina l-au distanțat pe ministrul rus al Apărării de liderul de la Kremlin. Astfel, au justificat aceștia, putem merge pe ideea că opoziția în fața unor idei ale lui Putin s-ar afla printre motivele pentru care Serghei Șoigu a dispărut timp de două săptămâni din lumina reflectoarelor.

„Cred că e prea devreme să tragem o concluzie în acest sens. Este evident că Șoigu și toți ofițerii ruși de nivel superior și-au dat seama de înfrângerea catastrofală din Ucraina. Propaganda poate să ascundă adevărul pentru publicul larg, dar nu pentru militari care au propriile informații, care au colegi de academie militară, care știu să citească printre rânduri. Nu știm dacă Șoigu nu cumva a avut o problemă medicală în această perioadă, poate de supărare, poate din alt motiv sau efectiv s-a concentrat pentru a minimiza pe cât posibil pierderile uriașe”, a comentat Bogdan Chirieac.

„Deci, într-o lună, Rusia a pierdut mult mai mulți militari și tehnică decât în zece ani de război în Afganistan. E un dezastru militar din toate punctele de vedere, un eșec al serviciilor de informații rusești de toate felurile. Ei au crezut că vor cuceri Ucraina în 48 de ore și uite că nu au reușit. Ucraina poate rezista probabil pe timp nelimitat cu sprijin occidental”, a continuat acesta.

Ce garanții de securitate ar putea primi Ucraina?

În urma discuțiilor cu tabăra rusă, negociatorii ucraineni au declarat că cer un acord internațional în baza căruia alte țări să servească drept garanți ai securității Ucrainei. 

„Vrem un mecanism internațional de garanții de securitate în care țările garante să acționeze într-un mod similar cu articolul numărul cinci al NATO – și chiar mai ferm”, a declarat David Arakhamia, un negociator ucrainean.

Bogdan Chirieac este de părere că Ucraina nu ar trebui să pună la îndoială faptul că Occidentul va continua să ofere garanții de securitate Kievului.

”Am văzut știrile primite pe surse în acest moment, Zelenski ar fi declarat oficial că nu e împotriva statutului de neutralitate pentru Ucraina, iar Rusia ar fi de acord ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Atenție! E un proces îndelungat, probabil că va dura zece ani dacă nu mai mult, dar să nu adere la NATO. Deci se poate veni la mijloc, garanțiile de securitate le oferă fără doar și poate Occidentul, să știți”, a declarat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel