Turcia este pregătită să fie, încă o dată, mediator de război.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, găzduirea, sub egida ONU, a negocierilor între Rusia şi Ucraina.
Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să ia măsuri "pentru a minimiza efectele războiului" şi pentru a restabili pacea cu Ucraina "cât mai rapid", conform Preşedinţiei Turciei, citată de CNN, conform Mediafax.
”Preşedintele Erdogan a exprimat disponibilitatea de a organiza o reuniune a Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite, la Istanbul, pentru a juca un rol într-un posibil mecanism de monitorizare" a unui eventual armistiţiu, "dacă ambele părţi sunt de acord în principiu”, a precizat Preşedinţia de la Ankara.
Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut ultima întâlnire la Istanbul pe 29 martie. De atunci, negocierile pentru un armistiţiu general în Ucraina stagnează.
La rândul său, Vladimir Putin i-a spus lui Recep Erdogan că Rusia este pregătită să faciliteze exporturile de cereale din porturile ucrainene, în coordonare cu Turcia. Liderul de la Kremlin a reiterat că Rusia este pregătită să exporte cantităţi mai mari de fertilizatori şi alimente dacă sunt anulate sancţiunile împotriva Moscovei. "În cursul discuţiei despre situaţia din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea navigaţiei sigure în Marea Neagră şi în Marea Azov şi pe eliminarea riscurilor minelor în aceste zone. Vladimir Putin a afirmat disponibilitatea părţii ruse de a facilita tranzitul maritim liber al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru se aplică şi exporturilor de grâu din porturile ucrainene", a comunicat Kremlinul, potrivit Sky News.
Administraţia de la Moscova a reafirmat, săptămâna trecută, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul a denunţat "şantajul" Moscovei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene, care a propus negocieri cu Moscova. Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.
Noi imagini din satelit arată că o navă rusească plină de cereale presupus a fi furate din fermele ucrainene a ajuns în portul sirian Latakia, pentru a doua oară în ultimele patru săptămâni, relatează CNN, mai arată sursa citată.
Noile imagini, furnizate de Maxar Technologies, arată Matros Pozynich la Latakia, pe 27 mai.
Aceasta este una dintre cele trei nave care au încărcat cereale în portul Sevastopol din Crimeea de la invazia rusă în Ucraina. A fost văzută ultima dată în Sevastopol la 19 mai și a fost urmărită ulterior în timp ce traversa strâmtoarea Bosfor și spre sud de-a lungul coastei turcești. Se estimează că nava poate transporta aproximativ 30.000 de tone de cereale.
Nava soră a lui Matros Pozynich a încărcat, de asemenea, cereale la Sevastopol în ultimele două săptămâni.
CNN a raportat anterior că au fost văzute convoaie de camioane care transportau cereale de la ferme și silozuri din sudul Ucrainei în Crimeea. Autoritățile ucrainene au estimat, la începutul acestei luni, că forțele rusești din zonele ocupate au confiscat peste 400.000 de tone de cereale.
Furturile de cereale amenință recolta din acest an în Ucraina, care este una dintre cele mai importante țări producătoare de cereale din lume. Pentru Rusia, cerealele sunt o marfă atractivă. Prețul grâului este de aproximativ 400 de dolari pe tonă pe piețele mondiale și a crescut brusc în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News