Negocieri SUA-Uniunea Europeană: CE, propunere cu implicații majore

Comisia Europeană vine cu o propunere surprinzătoare în negocierile comerciale cu SUA.

CE a adoptat vineri propuneri de directive de negociere pentru discuţiile sale comerciale cu Statele Unite, respectiv una privind evaluarea conformităţii şi una privind eliminarea tarifelor pentru mărfurile industriale, informează un comunicat al Executivului comunitar. Aceste negocieri urmează Declaraţiei comune convenite în iulie anul trecut de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de preşedintele SUA, Donald Trump.

Ca parte a angajamentului ei în materie de transparenţă, Comisia Europeană publică proiectele de mandat concomitent cu transmiterea lor către statele membre ale UE. Acestea trebuie, în continuare, să fie de acord cu propunerile înainte ca negocierile să poată începe. 'Publicarea proiectelor noastre de directive de negociere face parte din punerea în aplicare a Declaraţiei comune din luna iulie a preşedinţilor Juncker şi Trump. Ambasadorul Lighthizer şi cu mine ne-am întâlnit deja de mai multe ori în cadrul Grupului de lucru executiv şi am exprimat foarte clar faptul că UE este ferm hotărâtă să îşi îndeplinească obligaţiile care decurg din acordul convenit de cei doi preşedinţi. Aceste două directive de negociere propuse vor permite Comisiei să lucreze la eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului transatlantic cu produse industriale, ceea ce reprezintă principalele obiective ale Declaraţiei comune din iulie', a declarat comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Citește și: Negocieri SUA-China. Acordul care ar putea schimba regulile

Negocierile comerciale, mai deschise

Directivele de negociere transmise de Comisie Consiliului pun în aplicare Declaraţia comună din 25 iulie şi vizează două acorduri potenţiale cu SUA: un acord comercial axat strict pe eliminarea tarifelor vamale pentru produsele industriale, cu excepţia produselor agricole, şi un al doilea acord privind evaluarea conformităţii, care ar contribui la îndeplinirea obiectivului de eliminare a barierelor netarifare, prin faptul ca întreprinderile pot face mai uşor dovada faptului că produsele lor îndeplinesc cerinţele tehnice pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisia Juncker a schimbat modul în care se desfăşoară negocierile comerciale, făcându-le mai deschise şi mai incluzive, introducând un nivel de transparenţă fără precedent. Publicarea proiectelor de mandate de negociere, astfel cum au fost transmise statelor membre, precum şi a oricăror altor propuneri de negociere, reprezintă elemente de referinţă ale acestei abordări.

Citește și: Juncker - May, discuție telefonică surprinzătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel