În pofida presiunilor care se fac, Uniunea Europeană a decis să își păstreze contractele secrete până la sfârşitul negocierilor, în ceea ce privește vaccinurile anti Covid și companiile farmaceutice cu care colaborează.
Uniunea Europeană îşi va păstra confidenţialitatea asupra contractelor sale de precomandare a vaccinurilor anti-COVID-19, atât timp cât vor continua negocierile cu laboratoarele implicate, a indicat joi comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, respingând acuzaţiile că societăţile farmaceutice franceze sau germane ar fi fost favorizate, relatează AFP, scrie Agerpres.
'Suntem supuşi clauzelor de confidenţialitate asupra acestor contracte, iar divulgarea informaţiilor confidenţiale în acest moment ar compromite negocierile noastre în curs de desfăşurare', a declarat ea în cursul unei audieri în Parlamentul European.
În faţa criticilor acerbe din partea Comisiei din Parlamentul European responsabile pentru controlul bugetar, care apreciază că promisiunile de transparenţă ale Comisiei Europene nu au fost respectate, Stella Kyriakides a declarat: 'Trebuie să menţinem o poziţie cât mai puternică posibil (...) Eu am spus deja că voi împărtăşi informaţiile după încheierea tuturor negocierilor'.
UE a semnat contracte cu societatea britanico-suedeză AstraZeneca, compania americană Johnson&Johnson, duo-ul franco-britanic Sanofi-GSK, duo-ul americano-german Pfizer-BioNTech, compania germană CureVac şi firma americană Moderna şi este încă în discuţii cu Novavax (SUA).
La mijlocul lunii decembrie, dezvăluirea făcută de un ministru belgian pe Twitter privind preţurile vaccinurilor anti-COVID-19 a pus într-o poziţie stânjenitoare executivul european.
'Negociind ca 27 (de ţări membre), aceasta va reduce costurile. Dar informaţiile privind preţurile trebuie să rămână pentru moment între semnatarii contractelor', a argumentat comisarul european pentru sănătate.
'Este de datoria noastră să verificăm dacă Comisia cheltuieşte banii în mod adecvat. Nu vom accepta să fim lăsaţi în umbră', a avertizat europarlamentara germană Monika Hohlmeier (PPE, dreapta), fără a fi prea convinsă de argumentele prezentate. 'Vaccinările au început, dar nu se ştie cine este responsabil pentru efectele secundare, întrucât acest aspect figurează în contracte', a remarcat Michele Rivasi (Grupul Verzilor).
Kyriakides a protestat de asemenea vehement împotriva criticilor, în special apărute în presa germană, care a acuzat Comisia Europeană că a inclus în comenzile sale Sanofi în detrimentul laboratoarelor germane, în condiţiile în care vaccinul francez nu va fi gata decât la sfârşitul anului 2021.
'În iunie, nimeni nu putea să prevadă care vaccin va fi cel mai promiţător. Pentru Sanofi, factorii decisivi au fost tipul de vaccin, termenul, preţul şi capacitatea dovedită de producţie şi distribuţie în masă (...) Sanofi este un producător bine stabilit în UE, cu o metodă dovedită' , a argumentat ea.
'Direcţia luată nu are nicio legătură cu naţionalitatea laboratoarelor: de altfel, Moderna produce în Spania, Johnson&Johnson în Olanda, BioNTech în Belgia ... Niciun naţionalism în toate acestea', a ţinut să sublinieze comisarul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu