Negocierile de pace privind Ucraina, eficiente dacă ”și Rusia participă”, susține India

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, susține că negocierile de pace privind Ucraina ar fi eficiente dacă este implicată și Rusia.

Șeful diplomației indiene, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marți, la Berlin, că negocierile de pace privind Ucraina nu pot fi eficiente dacă nu este implicată și Rusia, relatează EFE.

”Dacă vor exista discuții, credem că este important ca și Rusia să participe. În caz contrar, aceste discuții nu pot avea niciun efect”, a declarat ministrul indian într-o conferință de presă comună cu omologul său german, Annalena Baerbock.

”Noi nu credem că divergențele și disputele pot fi rezolvate prin război. Noi nu credem că soluția poate fi găsită pe câmpul de luptă, doar negocierile pot fi o cale de urmat”, a subliniat el, amintind că premierul indian Narendra Modi a vizitat recent atât Moscova, cât și Kievul pentru a afla ”ce vor părțile”.

Citește și: Zelenski dezvăluie eșecul discuțiilor cu Putin: Acordurile de la Minsk, o capcană care a pregătit terenul pentru invazie

În același timp, ministrul de externe indian a respins posibilitatea ca țara sa să organizeze al doilea summit pentru pace pe baza inițiativei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, o posibilitate evocată recent de Kiev.

În acest sens, șefa diplomației germane Analena Baerbock a reamintit că Moscova a fost invitată să participe la al doilea summit pentru pace, dar a refuzat să o facă dacă Ucraina nu cedează o parte din teritoriile sale, inclusiv unele care nu au fost încă cucerite militar de Rusia. Moscova a anexat în septembrie 2022 patru regiuni ucrainene - Donețk și Lugansk (în est), Herson și Zaporojie (în sud), în afară de Crimeea, peninsulă ucraineană în Marea Neagră pe care a anexat-o în 2014.

Baerbock: Rusia ”nu este interesată să negocieze”

Ministrul de externe arată că Rusia își menține obiectivul de a ”distruge Ucraina” - obiectiv ce include, de asemenea, un atac asupra ordinii europene pașnice - și că ”nu este interesată să negocieze”, a spus ea.

Baerbock a subliniat că, în ultimii doi ani și jumătate, au fost întreprinse în mod repetat eforturi diplomatice pentru a aduce pacea ”chiar și cu un milimetru mai aproape”, cu propuneri europene sau din partea țărilor africane și a altor țări de a întreprinde măsuri de consolidare a încrederii între părți.

Dar, din păcate, Moscova a răspuns la fiecare dintre aceste propuneri ”cu mai multă teroare și suferință”, a afirmat șefa diplomației germane.

Cu toate acestea, comunitatea internațională nu își va abandona eforturile, căci întreaga lume ar ”răsufla ușurată” dacă s-ar putea obține pacea, a spus ea.

Prin urmare, discuțiile cu omologul său indian au vizat modul în care țările lor pot contribui ”din rolurile lor diferite” la încetarea ostilităților, cei doi miniștri discutând între altele despre produsele civile și militare cu dublă utilizare, al căror export către Rusia UE dorește să îl împiedice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel