Jurnalistul Val Vâlcu critică vehement decizia celor din PNL, USR-PLUS şi UDMR de a face un Guvern cu 18 ministere. Acesta avertizează că schimbarea vine într-un moment extrem de prost pentru România.
Jurnalistul avertizează că introducerea de noi ministere va îngreuna scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene şi afirmă că va fi un blocaj în instituţiile statului timp de câteva luni.
"Modul în care s-a împărţit ciolanul la negocierile de la Vila Lac poate fi comparat cu sfârtecarea piciorului unui atlet. După canibalism, e şi cinism. România este pusă să alerge într-o cursă cu un premiu de 30 de miliarde de euro, fondurile europene care asigură supravieţuirea în criza economică şi sanitară în care trăim.
Ca să împartă ciolanul în aşa fel încât să ajungă şi pentru disperarea lui Orban după funcţii şi pentru foamea lui Barna, Cioloş şi restul, au divizat, reconfigurat, ministerele. Ori în birocraţia românească, schimbările astea duc la blocaje de luni de zile. Durează mult până se fabrică antetul, până se mută funcţionarii, până se schimbă direcţiile, până se aşează sistemul. Până vor începe să producă, vor exista blocaje. Ori pentru planul de rezilienţă, trebuie să faci proiecte, că altfel nu vin banii ăştia de la UE. Ori ei s-au bătut pe funcţii, iar luptele continuă. Va fi forfotă şi zvârcolire în ministere, pentru că ei vor să schimbe administraţia, să mute, să schimbe şefii, să îi pună pe alţii. Va fi un blocaj luni de zile, când fiecare oră contează.", a explicat Val Vâlcu.
Jurnalistul atrage atenţia că ceea ce face România acum poate fi comparat cu schimbarea roţilor unei locomotive în timpul mersului şi dă exemplul Franţei care, deşi este cea care a pus bazele procedurilor din UE, s-a pregătit din timp pentru accesarea banilor europeni.
"Macron a cerut din septembrie să se scrie proiectele. Şi vorbim de o administraţie care a inventat tot ce se cere la Bruxelles. La noi e ca şi cum schimbi roţile locomotivei în timpul mersului. Repet, vorbim de schimbări de la nivel de antet până la nivel de personal. Pe o corabie în furtună nu te apuci să schimbi personalul, de la motoare la cârmă, de la cală pe punte, sau să schimbi elicea. Va merge totul foarte greu, va porni totul cu mare întârziere, într-un moment în care fiecare clipă contează.
Probabil se va putea funcţiona doar cu împrumuturi în maniera Cîţu. Aici a venit ursul la fagurele cu miere. Ăsta e singurul lucru care poate să aducă fonduri, pentru că cele europene este clar că nu le vom vedea. Se pot bloca şi proiectele vechi. Dar pe Planul de Rezilienţă o să începem cu mari întârzieri.", a mai punctat acesta.
"Mai e o miză. Înainte, ca să poată schimba funcţionarii publici şi să îşi aducă oamenii proprii, schimbau ministerele. Ca să scape de ce spune legea, că nu poţi da afară un om, ci trebuie să îl pui pe un post similar, se apela la metoda asta. Ministerul Educaţiei a avut vreo şapte nume. Oamenii obişnuiţi cred că nu e mare chestie dacă schimbi un nume, dar apar schimbări peste tot, şi la formulare, şi la hârtii oficiale, la ştampile, peste tot.
La buget la fel, sunt probleme. În criză, te apuci să schimbi instituţiile? Asta e întrebarea! Te apuci să împarţi administraţia, să faci mutări de colo-colo? Aceste structuri vor funcţiona pe sfert de capacitate. Oricum e pandemie, se lucrează în regim de telemuncă, nu ştii dacă vine un lockdown. Ce faci? Stai să faci training-uri cu personalul? Nu poţi face training cu 20 odată, trebuie să faci cu câte 5! Şi ăia să se apuce să facă proiecte, să avizeze, să verifice, contracronometru, ca să vină banii de la UE!", a concluzionat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu