Negrescu: Alocarea pentru Educaţie, prin PNRR, a scăzut la sub 10%, în momentul de faţă

Negrescu: Alocarea pentru Educaţie, prin PNRR, a scăzut la sub 10%, în momentul de faţă
Negrescu: Alocarea pentru Educaţie, prin PNRR, a scăzut la sub 10%, în momentul de faţă

Alocarea financiară pentru Educaţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a scăzut la sub 10%, în momentul de faţă, dar urmează mai multe discuţii la nivel politic, săptămâna aceasta, şi sper să existe un consens mai larg pentru mai mulţi bani în sectoarele care au nevoie, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, europarlamentarul Victor Negrescu.

'În momentul de faţă a scăzut sub zece procente (alocare pentru Educaţie prin PNRR, n..r.). Sperăm să revenim la 10 procente, iniţial vorbeam de 3%, apoi s-a crescut la peste 10%, acum s-a scăzut la sub 10%. Urmează să fie mai multe discuţii, săptămâna aceasta la nivel politic împreună cu partenerii sociali. Sper să existe un consens mai larg pentru a aloca mai mulţi bani pentru sectoarele care au nevoie şi în special către sectorul digital, către zona de inovare, către educaţie. Sunt lucruri de făcut.', a declarat Negrescu.

'La începutul lunii iunie se lansează noul program 'Digital Europe' care pune accent pe zona de finanţare pentru transformarea digitală şi ar trebui să ne uităm şi pe aceste finanţări. Lucrurile se mişcă şi ţine de noi să păstrăm ritmul să să dezvoltăm capacitatea să gândim aceste proiecte, nu doar să importăm tehnologie, ceea ce e foarte bine uneori, când nu o avem, dar să şi dezvoltăm împreună cu partenerii internaţionali la noi în ţară', a afirmat Negrescu.

Potrivit europarlamentarului român, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să se uite mai mult la ce se întâmplă la nivel global şi european, 'pentru a fi mai bine conectaţi şi pentru a reuşi transformarea digitală'.

'Transformarea digitală ar trebui să existe dincolo de pandemie şi de provocările legate de educaţia digitală. De principiu, la nivel european se pune accent pe această transformare digitală. Există o serie de strategii care merg clar dincolo de acest moment şi alocări financiare pentru reforme importante.' a spus Negrescu.

'În prezent, la nivelul instituţiilor europene se discută despre un nou pachet legislativ care se referă la reforma sectorului digital şi a platformelor, care inevitabil vor influenţa aceste măsuri, tot ceea ce înseamnă sectorul digital european şi sectorul digital din România. Poate ar trebui să ne uităm un pic mai mult la ce se întâmplă la nivel global, la nivel european, pentru a fi mai bine conectaţi şi pentru a reuşi transformarea digitală şi a fi lideri, de ce nu, în anumite domenii, dar mai ales pentru a avea un proces bine gândit, cu etape, fonduri alocate, cu demersuri foarte coerente', a spus Victor Negrescu.

Săptămâna trecută, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţa, într-un comunicat de presă, că investiţiile în Educaţie, ce vor fi derulate prin PNRR, au o alocare bugetară de 3,7 miliarde de euro, cu următoarele rezultate aşteptate: 10.000 de laboratoare, 2.000 de microbuze 'verzi' achiziţionate, peste 80.000 de săli de clasă dotate cu mobilier şi 50 de unităţi de învăţământ nou construite.

Pe data de 5 mai a acestui an, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, anunţau, printr-o declaraţie comună, că ajustarea bugetului PNRR de la 42 miliarde de euro la 29,2 miliarde de euro a presupus şi modificarea alocărilor pentru proiectul 'România Educată', care va beneficia de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din total.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.

La începutul lunii mai, premierul Florin Cîţu a declarat că, la toate capitolele, au fost reduse sumele din PNRR, iar acesta se încadrează în 29,2 de miliarde de euro.

Documentul strategic al României va fi transmis Comisiei Europene pe data de 31 mai 2021. Publicaţia C@municaţii Mobile organizează, luni, conferinţa virtuală dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În noiembrie 2006, la Conferinţa plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din Antalya (Turcia) a fost proclamată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, care se aniversează anual pe data de 17 mai, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel